Népfőiskolai műhelysorozat harmadik és negyedik alkalma Békés Megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Sikeresen zajlott le a „Művelődő közösségek az Alföldön” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosítószámú projekt keretein belül megvalósuló népfőiskolai műhelysorozat harmadik és negyedik alkalma Békés megyében.

 A harmadik alkalom – melynek témája a „közösségi tervezés fogalma és jó gyakorlatai”volt – Békéscsabán, az Andrássy Úti Társaskörben valósult meg 2019 április 26-án. A foglalkozást Lipták-Belányi Barbara, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Békés Megyei Igazgatóságának módszertani referense vezette. A téma feldolgozása során, a résztvevők megismerkedhettek a közösségi tervezés módszertanával, főbb lépéseivel és lehetőségeivel elméletben és gyakorlatban egyaránt. Ugyanis az előadás második részében, egy korábban lezajlott, sikeres, közösségi tervezésen alapuló projekt került bemutatásra.

A negyedik alkalom 2019. május 28-án valósult meg Békéscsabán, szintén az Andrássy Úti Társaskör falai között.

Ez alkalommal, Zsótér Mária, közösségfejlesztő szakember volt a foglalkozás vezetője, aki a fiatalok bevonásával és az ifjúsági közösségfejlesztéssel kapcsolatban tartott, interaktív foglalkozást, a népfőiskolai műhely sorozat résztvevőinek.

A tréning során, kreatív feladatokon és kötetlen beszélgetéseken keresztül mutatták be a jelenlévők, a saját településüket a 14-35 éves korosztály szemszögéből. Szó esett az adott települések, ifjúsággal kapcsolatos erősségeiről, lehetőségeiről és esetleges hiányosságairól is. De górcső alá kerültek olyan témák is, mint a generációk közti különbségek és az ifjúság bevonásának módjai.

Kijelenthetjük tehát, hogy a népfőiskolai műhelysorozat utóbbi két alkalma is olyan hasznos és a gyakorlatban jól hasznosítható témákban zajlott, amik elősegíthetik a népfőiskolai munkavégzéshez kapcsolódó folyamatokat.

 

Csibor Márton

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.