Népfőiskolai műhelysorozat ötödik alkalma Békés megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Sikeresen zajlott le az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. „Művelődő közösségek az Alföldön” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosító számú projekt keretein belül megvalósuló népfőiskolai műhelysorozat ötödik alkalma Békés megyében. Az esemény Kondoroson, a Dérczy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben valósult meg 2019. június 13-án.

A soron következő alkalom témája a „A hungarikummozgalom fogalomrendszere és az értékfeltárás módszertana, jó gyakorlatai” volt.  A foglalkozást Csibor Márton, az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóságának közművelődési referense vezette. A téma feldolgozása során a résztvevők megismerkedhettek a hungarikummozgalom történetével, a nemzeti értékpiramis fogalomrendszerével, a megyei és helyi értéktárak működésével, illetve az értékfeltárás módszereivel is.

Az alkalom előadás részét, egy jó hangulatú vetélkedő követte, ami az elhangzott információkkal kapcsolatos kérdésekből állt. A résztvevők szívesen vettek részt a játékban és az is megmutatkozott, hogy a témában sok ismeretre tettek szert.

Az alkalmat egy városi séta zárta, amit a Dérczy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény vezetője, Tokár János vezetett. A séta során több helyi épület múltját és jelenét ismerhették meg a csoport tagjai az intézményvezető úr lelkes és hozzáértő szavainak köszönhetően. Többek között a Kondorosi Csárdáról és a település katolikus templomáról is érdekes tudnivalók hangzottak el.

Csibor Márton

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.