Népfőiskolai tapasztalatcsere Palotáson

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság 2019. június 4-én látóutat szervezett a Nógrád megyében található Palotás községbe. A Mihályfi Ernő Művelődési Ház és Könyvtár alapszolgáltatásai közé tartozik a népfőiskolai tevékenység, emiatt esett a választás erre az intézményre. Meghívást kaptak az eseményre a megyében működő népfőiskolák és azok az intézmények, melyek népfőiskolai tevékenységet folytatnak. Így Jászfényszaruból, Mezőtúrról, Szolnokról és Jásztelekről is érkeztek érdeklődők.

A program kezdéseként a vendégeket Szabó Mihály, Palotás polgármestere köszöntötte, majd Polonkai Katalin igazgató asszony mutatta be intézményüket és a település kulturális életét, népfőiskolai foglalkozásaikat.

 

Ezután Rónyai László módszertani referens tájékoztatást adott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei népfőiskolák helyzetéről, az ott folyó munkáról. Ezt követően ismertetőt tartott Kenderes település értéktárának működéséről, a helyi értékekről, népfőiskolai tevékenységeikről, valamint jövőbeni terveikről. Jásztelek képviseletében a művelődési ház vezetője, Túróczi Lászlóné beszélt települése kulturális életéről.

 

Jászfényszaruról a Bedekovics Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke, Kovács Béláné Pető Magdolna tartott előadást a 25 éves népfőiskoláról, a hosszú évek alatt elvégzett szakmai tevékenységükről.

 

Végezetül Pusztai Zsolt, a Mezőtúri Fazekas Múzeum igazgatója szólt városukról és a művelődési ház népfőiskolai eredményeiről.

 

Egy rövid szünet után kézműves foglalkozás keretében ki lehetett próbálni a drótékszer készítését, majd ellátogattak Ambrus József kovácsmester műhelyébe is, ahol bepillantást nyertek a kovácsoltvas tárgyak készítésének menetébe, a szakma rejtelmeibe. Visszaindulás előtt a falu nevezetességeit tekintették meg.

 

A résztvevők jól érezték magukat, hisz az érdekes programokon, megbeszéléseken nagyon jó lehetőség nyílt tapasztalatcserére, megoszthatták egymással gondolataikat, javaslataikat, kötetlen formában is megvitathatták a tapasztalataikat. Ezzel a látóúttal tovább tudták erősíteni a népfőiskola eszméjét.

 

Rónyai László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.