Népfőiskolák az értékfeltárásért

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Az értékfeltárás a népfőiskolák fontos feladata, a lehetséges módszerek és jó gyakorlatok megismerése érdekében rendezett műhelymunka-beszélgetést az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Hajdú-Bihar Megyei Irodája 2018. október 17-én, Berettyóújfaluban, kapcsolódva a Művelődő közösségek az Alföldön elnevezésű EFOP-3.7.3-16-2017-00149 számú projekthez.

A foglalkozásnak a Nadányi Zoltán Művelődési Központ adott helyet, ahol mintegy negyven közművelődési szakembert, népfőiskolai vezetőt, önkormányzati képviselőt és polgármestert köszönthetett az igazgatónő, Lisztes Éva, aki egyben a Bihari Népfőiskola elnöke is.A gazdag módszertárból ezúttal a falukönyv írás folyamatát, tapasztalatait mutatta be Groskáné Piránszki Irén közösségfejlesztő szakember, hiszen a falukönyv maga is a helyi értékek gyűjteménye. A kalendárium ugyanakkor a közösségfejlesztés egyik eszköze is, hiszen a közös munka nemcsak azokat szervezi közösséggé, akik közvetlenül vesznek részt az írásban, hanem közvetve akár egy település teljes lakosságát, hiszen a múltat, gyökereket, családi kapcsolatokat, épített és természeti környezetet, ünnepeket, jellegzetes ételeket, szokásokat és hagyományokat megörökítő beszélgetések a faluban élő legtöbb családot érintik. A régi fényképekkel, dokumentumokkal kiegészített interjúkat, leírásokat mindenki szívesen olvassa.  Ha pedig a könyvbemutató ünneppé, igazi közösségi élménnyé tehető, akkor a falukönyv elérte a célját: felrázza a lakosságot, identitást, méltóságot ad – mondta el többek között Groskáné Piránszki Irén.
A szakmai műhely programjában a résztvevők hallhattak még a „faluséta” módszeréről és a megyei értéktár munkájáról is. Élénk eszmecserével, a tapasztalatok kölcsönös megosztásával zárult a találkozó.

R. Simor Katalin
Fotó: Hermann Attila

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.