Népi ételek, mint hungarikumok

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. 2018 májusában Hungarikum Műhely címmel elindított értékfeltáró kurzusának 11. műhelyfoglalkozása 2019. március 28-án Győrben, az Újvárosi Művelődési Házban lezajlott. A foglalkozások a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 számú projekt keretében valósulnak meg.

A műhelyfoglalkozáson Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna PhD etnográfus, egyetemi docens „Népi ételek, mint hungarikumok” címmel tartotta meg előadását. A hagyományos népi ételek közül a fánk történetével ismerkedhettek meg a résztvevők, majd kiemelte a Heves megyében, Boldog településen készített népi ételt, a boldogi rózsafánkot. Ez egy elfeledett népi fánkforma, melynek sütésével fontos cél a népi étel megőrzése, felújítása, készítésének átadása a felnövekvő generáció számára.

A műhelyfoglalkozás további részében a foglalkozásvezető a molnárkalácsot mutatta be. Borsodnádasdon van nagy hagyománya a készítésének, ahol a mai napig a régi recept alapján sütik. A molnárkalács 2012-ben bekerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe is.

A Hungarikum Műhely munkája 2019. április 26-án folytatódik.

Epinger Zsanett
Fotó: Rollné Börzsei Hajnalka

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.