Népi kézműves felkészítő program Vas megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Viszákon és Magyarszecsődön szervezett a Művelődési Intézet és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elismert, a népi hagyományok megőrzésében és továbbadásában kiemelkedőt alkotó tagjainak közreműködésével népi kézműves tudásátadó programot. 2018. május 14. és 16. között. A foglalkozásvezető kézművesek irányításával a 29 résztvevő megtanult néhány olyan trükköt, amelyet továbbfejlesztve maga is kézművessé válhat, de odahaza a saját kisközösségében is kedvet csinálhat a népi mesterségek elsajátítására. A program legnagyobb hozadéka a résztvevők és a népi alkotók közötti kapcsolat létrejötte volt.

A viszáki program összegzését Németh-Markó Viktória közösségi munkás készítette el:

„Tavaly már Őriszentpéteren megismerkedtünk a fafaragás, a szövés-fonás, a nemezelés és az agyagozás rejtelmeivel. Az idei évben rendezett képzésen pedig betekintést nyerhettünk a babakészítés, a fonás és a kosárkötés mesterségébe. Első napon a babakészítéssel ismerkedtünk, oktatónk Molnárné Riskó Erzsébet kézműves volt. A babák mellett készítettünk még madárkákat, lepkéket, ajtódíszeket. Megismerkedtünk az alapvető varrási technikákkal. Megtanultuk a pelenkaöltést, a sima öltést, az ügyesebbek a hímzéssel is megpróbálkoztak. Hasznos, eseménydús nap volt. A második nap a kosárfonás rejtelmeit próbáltuk meg elsajátítani kisebb-nagyobb sikerrel. Számomra ez a nap volt a legizgalmasabb. Kosárkötő mesterünk Pados Zoltán volt. Megtapasztalhattuk a kosárkötés szépségeit és nehézségeit egyaránt. Mindenki nagyon szép kosárkákat készített, büszkén vittük haza őket. Azt hiszem, abban mindenki egyetértett a nap végén, hogy ez egy nagyon szép, de nagyon nehéz szakma. A népi kézműves ismereteket átadó képzés harmadik, egyben utolsó napján Kling Ottóné Böbe népi iparművész betekintést engedett a textilmunkák, a fonás világába. A hármas fonás még mindenkinek nagyon könnyű feladat volt, mindenki ismerte. Kicsit nehezebb az ötös vagy a hetes fonás. Nagy türelmet igényelnek ezek a munkák, könnyen bele lehet keveredni, de mi hamar belejöttünk. Szép karkötők és fonatok születtek. Akadt olyan résztvevő is, aki övet is készített.  Mindhárom nap nagyon jó hangulatban telt és sokat tanultunk, olyan ismereteket szereztünk, amelyeknek bármikor hasznát vehetjük. A tanulás mellett élmény volt a többiekkel együtt lenni, beszélgetni, ismerkedni. Ezek a képzések azért is lehetnek fontosak számunkra, mert általuk indíttatást nyerhetünk a kézműves mesterségek világába.”

A magyarszecsődi tapasztalatokat Passné Varga Tímea közösségi munkás foglalta össze:

„Magyarszecsődön az esős, borongós idő ellenére szorgos kezek dolgoztak a faluházban. A tavaly is rendkívül jól sikerült program hírére az idén óvónők, pedagógusok, s a közösségi munkásokon kívül több tanulni vágyó magánszemély is csatlakozott a képzéshez. Az első napon Pados Zoltán kosárfonó oktatásával készültek a gyönyörű kosarak. Ezt követően Kling Ottóné Böbe vezetésével fontunk. Ami egyszerűnek tűnt, az volt a legnehezebb. Remek hangulat mellett készültek a fonatok, vagy éppen a gordiuszi csomók. A harmadik napon szebbnél szebb babák születtek, Molnárné Riskó Erzsébet igazi profiként tanította meg a babakészítés fortélyait. Rendkívül hálásak vagyunk az oktatóknak a türelemért. A résztvevők szinte mindannyian olyan új képességekkel tértek haza, amelyet biztosan továbbfejlesztenek és hasznosítanak családjukban és munkájuk során is.”

A programban résztvevők mindkét helyszínen berendeztek egy „cseppnyi” kiállítást alkotásaikból – és nagy örömmel vették át tanúsítványaikat – a maradandó élményekkel és hatékony tudásátadással telt napok emlékére.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.