Népi kézműves képzések Békéscsabán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület együttműködésében népi kézműves képzések valósulnak meg az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő munkatársak számára 2018 májusában Békéscsabán, az Andrássy Úti Társaskör épületében.

Békés megyében két képzési csoportban zajlik le a program, összesen 18 fő részvételével. A nem formális képzések háromnapos, 21 órás időintervallumban valósulnak meg, melyek mindegyike a népi kézművesség három témakörével ismerteti meg a résztvevőket. A népi kézművesség iránt érdeklődők Békés megye több településéről érkeznek.

2018. május 22–24. között valósult meg az első csoport képzése, ahol a résztvevők elsősorban a fonaltechnikákkal és a mézeskalács készítéssel ismerkedtek meg. A hímzés és a szövés fortélyait sajátították el. Az apróbb ajándéktárgyak elkészítésével bepillantást nyertek a néprajzi tájegységek hímző kultúrájába. A jeles ünnepekhez kapcsolódó közkedvelt édesség, a mézeskalács tésztájának begyúrása, formázása és sütése is nagyon népszerűnek bizonyult. Olyan különböző díszítő technikák kerültek kipróbálásra, mint például az írókázás vagy az ételfestékek használata.

2018. május 29–31. között a nemezelésé, gyöngyfűzésé és a szövésé lesz a főszerep. A különböző gyapjúféleségek megismerése, nemezelési technikák elsajátítása jó alapot biztosít különböző kreatív dísztárgyak elkészítéséhez. A hagyományos népi viseletek kiegészítőinek – párta, nyakék – kötelező eleme a gyöngy. Az ízléses ékszerek és dekoratív ajándéktárgyak megalkotásához elengedhetetlen ennek az alapanyagnak az ismerete. A különböző fűzési technikák megtanulásával egyedi alkotások születnek. A szövést bemutató foglalkozások pedig a szabadidő élményszerű és egyben hasznos eltöltésére sarkallják a hallgatókat. Bemutatásra kerülnek a szövött anyagok közötti különbségek, a gyakorlatban pedig különböző fonásokat – 4-5-7 szálas – próbálhatnak ki a résztvevők.

A képzések célja a népi hagyományokkal kapcsolatos alapismeretek átadása az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő munkatársak számára. Az ősi technikák, kismesterségi munkamódszerek és a régi hagyományok segítségével az önálló alkotás örömére való rávilágítás. A különféle nyersanyagok ismerete, szakszerű használata – a hagyományok megőrzésével, a mai kor elvárásainak megfelelően – nélkülözhetetlen a kézműves mesterségek megismeréséhez, elsajátításához. Fontos rámutatni arra, hogy milyen értékek hozhatók létre és örökíthetők tovább a fiatalabb generációnak a kézzel készített termékeken keresztül. A képzésen nagy múlttal rendelkező szakemberektől tanulhatnak a résztvevők.

A kreativitással és vállalkozó szellemmel rendelkezők a későbbiekben újabb képzéseken vehetnek részt, amely hozzásegítheti őket a kereset kiegészítéshez vagy önálló megélhetéshez, akár egy saját vállalkozás létrehozásán keresztül.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.