Népi kézműves program Esztergomban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

Immár második alkalommal került megrendezésre az NMI Művelődési Intézet és a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület együttműködésében a Népi kézműves program Esztergomban 2018. május 28–30. között.

A rendkívül színes és tartalmas három napon a szövés, a gyöngyfűzés, valamint a nemezelés alapjait sajátították el a résztvevők a Nyergesújfalui Alkotóház mestereinek közreműködésével. Az első napon a résztvevők Karászek Mária szövő vezetésével tanultak fonást 4-5 szállal, körmön fonást, madzagszövést. Dolgoztak körmöcskén és szőttek szöges keretben, valamint szabadon is. A szövéssel már többen foglalkoztak ezelőtt, így könnyebben vették fel a fonalat. Gyorsan haladtak az egyes feladatokkal és szép munkák készültek.

A második nap a résztvevők számára egy újabb kedves ismerős érkezésével kezdődött. Szakmári Ildikó, aki decemberben a babavarrás alapjait tanította meg a program során, most a gyöngyözésbe vezette be a jelenlévőket. Megtanulták a két és háromszálas gyöngyfűzést. Készítettek gyöngykalárist sziporkázó színekből és megtudták, hogy gyöngyöt is lehet szőni. Bár a képzés hivatalosan délután háromig tartott, fél ötig dolgoztak önként és dalolva.

Szerdán Raj Péterné (előadó és gyakorlatvezető) a nemezelés rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. A szövéshez és a gyöngyözéshez remek helyszín volt a hűs terem, viszont a nemezelés vízigényes műveletéhez az udvart választották helyszínnek. Naptól védett helyen dolgozhattak, kellemes nyári időben. Készültek nemez karkötők, nemez harangok, nemez virágok. A nap fő műveként pedig tarisznyát vagy mobiltartót készíthettek.

A visszajelzések idén is nagyon pozitívak voltak, a résztvevők közül többen jelezték, hogy rendkívül hasznos volt számukra ezekkel a kézműves technikákkal megismerkedni. Külön öröm volt többeknek – akik óvodás és kisiskolás korú gyermekekkel foglalkoznak –, hogy a képzők kitértek ennek a korosztálynak az igényeire, képességeire, sajátosságaira is a képzés alatt.

Csomor Mária

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.