Népi kézműves program Győr-Moson-Sopron megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet belső képzést indított az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő közfoglalkoztatott munkatársak részére a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködve. Győr-Moson-Sopron megyében, a kapuvári Rábaközi Művelődési Központban 2018. május 22–24-én került megrendezésre a népi kézműves program.

Az első nap Kiss Ágota gyöngyfűző tartott foglalkozást. A nap első felében a különböző tájegységekre jellemző hagyományos magyar népi ékszerkészítésről esett szó, majd a saját készítésű ékszereit is bemutatta. A nap második felében a résztvevők elsajátíthatták a kaláris készítését minták segítségével. Jellemzően a hagyományos magyar és ukrán népi ékszerek készítésével foglalkoztak. A nap végére mindenki a saját maga által elkészített nyaklánccal vagy karkötővel térhetett haza.

A második nap Kóczánné Ács Szilvia a kenderszövés rejtelmeibe vezette be a résztvevőket. Először bemutatta a kender, mint növényt, majd elmesélte a szövés történetét a kezdetektől napjainkig. A képzésen a szövéshez szádfát használtak. A szádfa egy nagyon egyszerű szövőeszköz. Tulajdonképpen egy kézi nyüst, ami fel-le mozgatás hatására szétnyitja a fonalakat, más szóval szádnyílást eredményez. A szádfával való szövés nagyon egyszerű, ezért gyors sikerélményt is hozott a résztvevőknek, akik könyvjelzőt, karkötőt és övet készítettek.

A képzés utolsó napján a kékfestő mesterséget ismerhették meg a jelenlévők, melyet Gerencsér Zsolt népi iparművész tartott. A nap a mesterség bemutatásával kezdődött, majd a résztvevők megismerkedhettek a kékfestés alapjaival. Az eszközök segítségével nyomatokat készítettek pamut és len terítőkre, illetve a kékfestő anyag felhasználásával tyúkot, tulipánt készítettek, amit haza is lehetett vinni. Tartalmasan telt el mindhárom nap, a résztvevők sok tapasztalattal és élménnyel gazdagodtak. A jelenlévők, a megszerzett tudást, a mindennapi munkájuk során kamatoztatni tudják.

Dóczy Hedvig

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.