Népi kézműves program Komáromban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet idén is megrendezi a Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programját. A programnak – a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület együttműködésével – a megyében 2018. május 22–24. között elsőként a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Ház adott otthont. A háromnapos, 21 órás foglalkozássorozat célja a népi hagyományok ápolása és az ősi kézműves technikák bemutatása volt természetes anyagok felhasználásával.

Első nap a résztvevők kukoricacsuhéból készítettek szebbnél szebb dísztárgyakat, virágokat Robotka László csuhéfonó, Király Zsiga-díjas népi iparművész, Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosának vezetésével. A lelkesebbek a szemet gyönyörködtető csuhé virágcsokrokon felül kipróbálhatták a lábtörlőkészítést is.

Második nap a fazekasság és agyagozás rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Kopócsi Józsefné fazekas segítségével agyagtálak, dobozok és egyéb apró figurák készültek el, több remek ötletet is szolgáltatva gyerekfoglalkozások, napközis táborok programjaihoz.

A program zárásaként Nyikus Anna szövő-hímző népi iparművész mutatta be a szövés alapjait elméleti és gyakorlati foglalkozás keretében. A nap során különböző szövőkereteken csíkos, pöttyös mintázatú telefontokok, színes tarisznyák készültek.

A képzésről az egyik résztvevő az alábbi személyes véleményét osztotta meg:

„A 2018 májusi kézműves képzés eredményes volt mindannyiunknak. Számomra a második nap volt a leghasznosabb. Olyan fazekas és agyag tárgyakat készítettünk, melyeket jövő havi gyermektáborunkban rögtön fel tudok használni. Nagy sikerélményt fog jelenteni a gyerekeknek (is). A harmadik napon Nyikus Anna vezetésével szőni tanultunk. Tarisznyát, telefontokot. Nagyon örülök, hogy Annát, szemléletmódját, munkásságát megismerhettem, kapcsolatba kerülhettem vele. Jó irányt mutat mindannyiunknak.”

A tudásátadás folytatódik 2018. május 28–30. között Esztergomban, ahol a Szentgyörgymezői Olvasókör biztosítja a kézműves-foglalkozások helyszínét.


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.