Népi kismesterség, a kosárfonás visszatanulása Nagybárkányban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Művelődő közösségek Észak-Magyarországon elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosító számú projekt keretében 2019-ben a Nógrád megyei Nagybárkányban indult el az „Elfeledett szakmák, népi kismesterségek visszatanítása” tanfolyam. A tanfolyam keretében a kosárfonás alapjaival is megismerkednek az érdeklődők, mivel régen nagy hagyománya volt a településen a kosárkészítésnek. Most a tanfolyam során a résztvevők a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagjának, Török János népi iparművész,  vezetésével sajátíthatják el a kosárfonás fortélyait, készíthetik el saját, egyedi kosaraikat.

Az elméleti ismeretek során a rövid történeti visszatekintés mellett a résztvevők megismerkedtek a kosárfonáshoz szükséges alapanyagok közül a fűzvesszővel, a fonáshoz szükséges eszközökkel és azok helyes, balesetmentes használatával, a kosárfonás mesterség legáltalánosabb technikáinak alapjaival, valamint különböző mintadarabok is bemutatásra kerültek.

A kosáraljkészítés fázisainak bemutatása után minden résztvevő elkészítette az első alapot. A kosáralj készítése során megismerték a fonás közbeni toldás technikáját és a szálak eldolgozását. A következő munkafolyamat az oldalkaró hegyezése, majd a kosár fenekével való összeillesztés volt, ezután a három gyűrűs oldal emeléssel készült kosarak három páros szegéssel való lezárását tanulhatták meg a résztvevők, és ezzel elkészültek az első kosarak.

Szigeti Lászlóné

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.