Népművészek nyitották ki a kőszegdoroszlói közösségi ház kapuit

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Kell néha egy-egy alkalom, amikor az örömszerzők önmaguknak szereznek örömet, amikor azok ünnepelnek, akik az ünnepet ünnepélyessé varázsolják. Ez történt Kőszegdoroszlón, ahol a Vas megyei hagyományőrzők egymást szórakoztatták miközben tanácsaikkal támogatták is a többiek színvonalasabb bemutatkozását a Kapunyitogatón.

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága a „Minőség és Hagyomány – Értékké váló közösségek” című programsorozat keretében játékra hívta a műhelytagokat. A felhívás mottója az volt, hogy szervezzenek a megye hagyományőrző csoportjai, népdalkörei, népzenészei Kapunyitogatót Kőszegdoroszlón.

Az esemény célja kettős volt. A közreműködők vonatkozásában aktívan pihenni; egymástól tanulni; a koreográfiákat, színpadképeket más csoportoknak elemzésre felkínálni; a képviselt települések szellemi értékeit megjeleníteni.

Kőszegdoroszló vonatkozásában pedig élettel tölteni meg az alig 230 főt számláló kisközség közösségi színterét, együttgondolkodásra hívni a helyieket, mintát adni arra, hogy más, a térképeken hasonlóan kicsi karikával jelzett falvak az együttlét örömét hogyan élik meg.

Új műhelytagként csatlakozott a programhoz a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Önkormányzat Hagyományőrző Csoportja. A néptáncos fiatalok mosolya kiváló példa az utánpótlás-generálásra. A Rábahídvégi Hajnalcsillag Daloskör és a Hídvégi Víg Nők színjátszó csoport pedig az alulról jövő kezdeményezések sikerének élő példái.

A programot falusétával kezdték a helyiek, hogy rácsodálkozzanak Kőszegdoroszló minden értékére, amelyeket a közösségi házban megtekinthető fotókiállítás is megörökít az utókornak. A műhely kiváló lehetőséget biztosított a helyi színjátszóknak is a tapasztalatszerzésre. A résztvevő polgármesterek pedig újra megerősítést kaptak annak vonatkozásában, hogy minden amatőr művészeti közösség szellemi értéke településének, melynek fennmaradását, fejlődését, közkinccsé tételét támogatni kell.

S így, a közösségi összefogással lehet Kőszegdoroszló is egyre nagyobb karika a térképen!

Éles Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.