Népművészeti előadás Túrkevén

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága 2019. június 12-én a túrkevei Madarász Károly Művelődési Ház és Könyvtárban tartotta népművészettel kapcsolatos programsorozatának első rendezvényét.  

A megnyitón Farkas Éva igazgató asszony köszöntőjében először az élő népművészetről beszélt, majd a megyei igazgatóság ezzel kapcsolatos feladatairól tájékoztatta a jelenlévőket. Ezt követően Kovács István, a művelődési ház igazgatója köszöntötte a megjelenteket.


A program folytatásaként megtekintették az Újra öltünk, örökítünk című kisfilmet. Ezután Dr. S. Kovács Ilona, a Nagykunsági Népművészek Egyesülete elnökének érdekes előadása következett. Ennek témái a következők voltak: a megyei népművészet hagyományai, a népművészet és a népi iparművészet terminológiájának értelmezése, tisztázása; a Kunság néprajza, a Nagykunság népművészetének története egészen napjainkig, illetve az ehhez kapcsolódó kézműves motívumok bemutatása. Szót ejtett a hagyományos paraszti kultúra népi díszítőművészetének jegyeiről és felhasználhatóságáról, a régi népi iparművészeti szövetkezetek céljáról, kialakulásáról, köztük a Karcagi Népi Iparművészeti Szövetkezetről. Végül több példán keresztül a kun rózsa történetéről, elkészítésének módjáról adott át elméleti ismereteket.

A program jó hangulatú, közös beszélgetéssel zárult, melyen a résztvevők az elhangzottakkal kapcsolatos kérdéseikre kaptak választ. A közönség egyöntetű véleménye szerint szükség van az ehhez hasonló, színvonalas ismeretterjesztő rendezvényekre.

Rónyai László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.