Nincs az a minőség, amit ne lehetne még fejleszteni!

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatósága Minőségirányítási Szakmai Műhelyt szervezett 2019. április 9-én Dabason a Kossuth Művelődési Központban. Ezzel véget ért a háromalkalmas minőségfejlesztést támogató folyamat, amelynek az volt a célja, hogy szakmai segítséget nyújtson a megyei közművelődési intézményeknek. A találkozások ösztönzést adtak a résztvevőknek, hogy jelentkezzenek a Minősített Közművelődési Intézmény Címre. 

A műhely teret adott a jó gyakorlatok megismerésének és a bevett eljárási technikák alkalmazásának elterjesztéséhez. A résztvevők ismereteket szereztek, tapasztalatokat oszthattak meg a Minősített Közművelődési Intézményi Címre benyújtott pályázat előkészítéséről, elkészítéséről és a helyszíni ellenőrzési folyamatról.

Az első februári alkalommal Biatorbágyon Kary József, a Nemzeti Művelődési Intézet Minőségfejlesztési Központjának igazgatóságvezetője tartott előadást „Minőségfejlesztés a közművelődésben” címmel. A házigazda – már minősített – intézmény képviseletében Szádváriné Kiss Mária a minősítési folyamat hasznosságát hangsúlyozta „A szokás – Egy minősítés története” című előadásában.

A következő hónapban Csömörön Varga Marietta, a Nemzeti Művelődési Intézet Minőségfejlesztési Központjának módszertani referense beszélt a pályázati anyag elkészítéséről. A csömöri Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója, Szeltner László is megosztotta tapasztalatait „Hogyan pályázzunk?” címmel.

A dabasi záró találkozón Török Gabriella Rita, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Igazgatóság Hálózati Központjának vezetője tartott előadást: „Pályázó intézmény az auditor szemével”. Hangsúlyozta, hogy az auditálás célja az intézmény segítése a cím megszerzése érdekében. Az auditor kívülről  látja azokat a folyamatokat, amelyek egy intézményben a minőségfejlesztés, a minőségi munka megvalósítása kapcsán felmerülnek. A program második részében a Kossuth Művelődési Központ munkatársai az audit lefolytatásának részleteiről számoltak be.

A projekt zárásaként a résztvevők értékelték a folyamat alkalmait, és elmondták, hogy a találkozók hasznosak és tanulságosak voltak, a szakmai barátságokon túl számos együttműködés is elindult. A szakmai műhely eredményességét mutatja, hogy 2019-ben Pest megyéből három műhelyen részt vett intézmény is benyújtotta pályázatát a Minősített Közművelődési Intézmény Címre: Budaörsről a Jókai Mór Művelődési Központ, Fótról a Fóti Közművelődési és Közgyűjteményi Központ, és Ócsáról az Egressy Gábor Szabadidőközpont.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.