Nógrád rád vár! – Látóúton Bujákon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

Tapasztalati tanulással, jó gyakorlatok helyszíni megtekintésével folytatódott az az ötmegyés program, melynek elméleti megalapozását a január közepén Miskolcon megtartott szakmai nap adta.

A program résztvevői a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar megyei, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, Heves megyei és Nógrád megyei irodavezetői, módszertani referensei és irodai szakmai asszisztensei Bujákra látogattak el január 25-én, pénteken.

Az elméleti képzés egyik hangsúlyos témája a települési értékfeltárás volt, melyre Nógrád megyében Buják település kiváló példával szolgál – és nemcsak a megyében, hanem országosan is. A közösségi értékfeltárás, majd az erre épülő települési tervezés hosszú távra ad programot és feladatot a helybelieknek. Ezt a gyakorlatot tekintették meg a résztvevők és vittek haza belőle egy-egy jó ötletet, kedves hangulatot.

A Glatz Oszkár Művelődési Központban Borbély Gábor polgármester és a helyi hagyományőrző asszonyok fogadták az érkezőket kedves szavakkal, friss pogácsával és némi lélekmelegítővel. Erre nagy szüksége is volt a csapatnak, mert a vastag hóval borított utakon, korán reggel indulva, kétséges volt a napi program teljesíthetősége.

A művelődési házban töltött délelőttön a település közösségei mutatkoztak be Varga Károlyné Andrea, a művelődési ház vezetőjének felkérésére. Szintén ő mutatta be Buják Nógrádikum-díjas értékeit, a közösségi gyűjtés folyamatát, és az értékekre épülő közösségi kezdeményezéseket. A polgármester köszöntő szavai után Radics Csabáné Edit, Buják Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke és a Romungro Tánccsoport megalakítója és vezetője összefoglalta és kisfilmmel is illusztrálta azt az értékfeltáró, érték éltető tevékenységet, melyet folytatnak a település roma fiataljainak bevonásával. Mega Kinga és Molnár Lászlóné Györgyi, a Bujákért Alapítvány munkatársaiként az eltelt évek és a következő évek értékfeltáró munkájáról, terveiről számoltak be. A település hagyományőrző csoportja a téli falusi közösségi munkát mutatta be csodás bujáki sokszoknyás viseletben: a tollfosztót. Énekkel, tollakkal, gyerekekkel, vidámsággal, mely a palóc tájszólás szépségét is felvillantva nagy örömére szolgált mindenkinek.

A településen élő és alkotó Glatz Oszkár festőművész képeiből álló gyűjteményen Molnárné Bódi Piroska kalauzolta végig a résztvevőket. A képekről mesélve feltárult Buják több évtizedes történelme, az itt élő képeknek modellt álló emberek életútján keresztül. A délután az Esterházy Közösségi Térben folytatódott. Az Esterházy hercegség által építtetett, már több éve kihasználatlanul, romos állapotban lévő plébánia épületét és a hozzá tartozó parkot alakították át majd adták át 2017-ben. Az alsó szinten helyi amatőr alkotók kiállítása, míg az emeleti térben viseletek, főkötők és hagyományos népi tárgyi eszközök, szobaberendezések – vetett ágy, szövőszék – várta a látogatókat. Kedves hely a térben a fotókiállítás, melyhez bujáki lakosoktól kértek fotográfiákat.

Buják település a Nógrád Megyei Önkormányzat által alapított Nógrádikum-díjakból hatot birtokol – jelenleg legtöbbet a megyében. Ezek közé tartozik a „Bujáki Szent Márton Kultusz”, mely a templom névadójához kapcsolódik. Minderről a látóút résztvevőinek színes és gazdag előadást tartott a templomban Marti József atya, plébániai kormányzó. A nap záróakkordjaként pedig templomi orgona koncertet hallhattak Vanák Gábor, Buják kántora – nyolcadikos tanuló – előadásában. A 31 főt számláló látóút a gazdag tartalom, a bőséges vendégszeretet és számos értékfeltáró jó gyakorlat révén mindenki élményekkel feltöltődve térhetett haza.

Máté Lászlóné, Pospisil Patrik

Kapcsolódó cikk:
A közfoglalkoztatottak belső képzése Miskolcon

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.