„NOSTRU” Filmklub a közösségi értékek feltárásáért

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül 2018 május végén elindult a „NOSTRU” Mozgófilm, mozgó klub Kaposváron. Kaposszentjakabon, a megyeszékhely szegregált városrészében található Pécsi Utcai Közösségi Ház ad otthont a programnak.

Az Együd Árpád Kulturális Központ közösségi házaként működő „Nostru” (jelentése: miénk) nagy figyelmet fordít az ott élők közösségi életének fejlesztésére. A közösségi házban több kezdeményezés is történt, de ezidáig nem működött olyan klub, szakkör, mely kimondottan a településrészen élő fiatal felnőtteknek szólt volna. A Művelődési Intézet mozgófilmes projektjének köszönhetően a havi rendszerességgel megvalósuló szakkör ezáltal hiánypótló is.

A FényHangÁr audiovizuális csoport két fiatal szakemberének, Mester Andrásnak és Bata Zsoltnak a vezetésével az első foglalkozásokon megismerkedhettek a klubtagok a film fogalmával, a mozgókép múltjával és jelenével, valamint az animációs technika alapjaival.

A foglalkozások célja, hogy a szakkör végére elkészüljön egy olyan rövidfilm, ami a helyi fiatal közösség szemszögéből mutatja be a helyi értékeket, ezáltal hozzájárulhat ahhoz, hogy a többségi társadalom jobban megismerhesse a városrészben élők életét és a roma kultúrát.

A filmklub tagjai az elméleti alapozást követően látogatást tettek a 2010-ben felújított kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában is, mely művész moziként is funkcionál. A fiatalok rövid áttekintést kaptak a Kultúrpalota történetéről, bebarangolták az 1928-ban Városi Mozgóképszínház névvel megnyílt épületet, mely az ország egyik legrégebbi és legelegánsabb működő mozija. Az art-deco stílusban, egyiptomi elemekkel díszített külső és belső homlokzat, enteriőr teljesen elvarázsolta a klubtagokat, melyhez a közös filmnézés további élménye társult.

A jövőben lesz még alkalom, hogy visszatérjenek a Szivárvány Kultúrpalotába. A tervek szerint legközelebb a vetítéstechnikai eszközökkel ismerkedhetnek meg a fiatalok.

Bata Zsolt

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.