Nyárindító – Komárom-Esztergom megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

2019. június 1-jével Komárom-Esztergom megyébe is beköszöntött a napsütés és a meteorológiai nyár. Június első hétvégéjén a megyében a hagyományőrzésé, az értékfeltárásé és az amatőr művészeti közösségeké volt a főszerep. A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának munkatársai több jelentős eseményen is jelen voltak megyehatáron belül és kívül.

Fejér megyében, Sárszentmihályon az „Otthonról haza” projektben (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) résztvevő bábcsoport vezetők az ottani bábközösség előadását tekinthették meg. A bemutatót követően a Pegazus Bábszínház munkatársai segítették a jelenlévők munkáját, szakmai tanácsokkal és módszertani támogatással, amely ez alkalommal elsősorban a bábok helyes mozgatásának technikájára koncentrált. Komárom-Esztergom megyét, a megyei igazgatóság munkatársán kívül a bajnai és a bakonysárkányi csoportvezetők képviselték. A projekt célja Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megye amatőr bábművészetének megerősítése és új közösségek létrehozása. A műhellyel egyidőben Kecskéden folytatódott a megyei igazgatóság feladatfinanszírozási programjának keretében megalakult helyi bábközösség munkája. A próbán a gyermekek a közös alkotáson kívül a Kiskakas kertje című darab bábeszközökkel való színrevitelén is dolgoztak Horváthné Kovács Viktória csoportvezető segítségével.

Ezen a hétvégén került megrendezésre Tatán a Patara Fesztivál, amely a török kori időket, eseményeket, hagyományokat hivatott feleleveníteni színházi előadásokkal, korhű harci jelenetekkel, gasztronómiai bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal. A kétnapos program sikeres megvalósulását a megyei igazgatóság egyik munkatársa önkéntes munkájával segítette.

A megye értékeinek megismertetése és felfedezése a célja a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat megyei identitás projektjének keretében, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület szervezésében megvalósuló Hódító túrák című programsorozatának, amely Lábatlan és Bajna után ezen a szombaton, Nagyigmándon várta a megye túraszerető lakosságát. A több mint 200 résztvevő egy 18 és egy 8 km-es túra keretében fedezhette fel a település emlékműveit, természeti és építészeti értékeit, próbálhatta ki a Sajtműhely finom ízeit és a helyi gasztronómia remekét, a káposztás vakarcsot. A séta közben pedig a településre vonatkozó totó kitöltése biztosította az új ismeretek elsajátítását. A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága a „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projekt keretében Hungarikum műhelyet valósít meg a településen, amely a már elindított értékfeltáró folyamatokat kívánja tovább erősíteni. Az Igazgatóság természetesen ezen az alkalmon is képviseltette magát, a célba érést követően pedig egy emléklappal és sok új tudással gazdagodhatott.

Az értékkavalkád a nyáron tovább folytatódik, sokszínű lehetőségeket kínálva az itt élők és ideérkezők számára.

Hornyák-Pálmai Éva
Fotó: Hornyák-Pálmai Éva, Horváthné Kovács Viktória

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.