Nyáron is forrásteremtés

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóságának szervezésében – a „Művelődő Közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretén belül – indult Forrásteremtés módszerei című műhelyfoglalkozás a nyári hónapokban is folytatódik.

Júniusban még a járványügyi helyzet miatti módosítás éreztette a hatását, ezért a hónap végére került a foglalkozás. Azonban júliusban a résztvevők visszatérnek az eredeti, minden hónap második hétfőjére ütemezett időpontra. A június 29-ei téma is nagy érdeklődésre tartott számot, a helyi gazdaságról, a helyi gazdaságfejlesztésről esett szó. A foglalkozást három részre osztotta az oktató. Először a fogalmakat tisztázták, a helyi gazdaság, helyi gazdaságfejlesztés definícióit és a legelterjedtebb eszközeit beszélték át. A foglalkozás második blokkjában jó példákat tekintettek át számos területről: helyi termék, helyi piac, helyi márka, helyi védjegy, helyi pénz, cserekörök, szívességbank, ökoközösségek, vállalkozásfejlesztés, szociális vállalkozások. Jó gyakorlatokat a Kárpát-medence számos pontján találni, melyek ötleteket, inspirációt adhatnak a résztvevőknek saját településeik lehetőségeit illetően.

A harmadik blokkot a saját jópéldák bemutatásának szentelték. A résztvevők először két kiscsoportban beszélték át, hogy az általuk képviselt településeken milyen példák vannak a témában, mi az, ami valóban működik, és mi az, amibe esetleg sok erőforrást fektettek, de nem hozta meg a várt eredményt. Harmadik kérdés pedig az volt, hogy a bemutatott jó gyakorlatok alapján van-e olyan program, ami adaptálható lehet a résztvevők településeire – akár a helyi specifikumokat figyelembe véve, módosított formában –, ami átvehető. Végül mindkét csoport bemutatott egy-egy példát az elhangzottak közül. Megismerték a szigetvári Helyi Termék Bolt működését, valamint részletes betekintést kaptak a Tündérkertek világába. A megtekintett, valamint a csoportban elhangzott jó gyakorlatok, példák lehetőséget adnak a résztvevők számára, hogy saját településeiken is bátrabban vegyenek részt a gazdaságfejlesztő folyamatokban, adott esetben maguk indítsanak, indukáljanak programokat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.