Nyárzáró szakmai délután Gersekaráton

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

2017. szeptember 14-én az NMI Művelődési Intézet munkatársai szakmai délutánon vettek részt Gersekaráton. A programon jelen voltak a Vas megyei iroda módszertani referensei, munkatársai, asszisztensek és koordinátorok; valamint képviseltették magukat a mikrotérség települései és civil szervezetei.

A délután megszervezésében aktív szerep jutott Rigó Ernő koordinátornak, és a környékbeli közösségi munkásoknak, Némethné Bakler Eszternek, Kovács Ádámnénak, Szőke Viktóriának, Osvald Krisztinának, valamint Tóth Veronikának.

A résztvevők megismerkedhettek a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár munkájával. A házban rendkívül széleskörű közösségi tevékenység folyik, nagy hangsúlyt fektetnek a szabadidő hasznos eltöltésére és a sportra is.

Ezt követően a Roszner Kúriát – Gersekarát egyik történetileg meghatározó épített örökségét – mutatta be tulajdonosa. Tóth Veronika pedig Roszner Ervin báró síremlékéhez vezette el a csapatot, ahol röviden elmondta a báró életútját és munkásságát. A séta a gersekaráti tavaknál és a falumúzeumnál folytatódott. A tájházban három berendezett teremben a múlt autentikus lenyomatával találkozhattak az érdeklődők. A berendezési tárgyak, ruhák, a ’40-es évek Magyarországát idézik. Utolsó programpontként megcsodálhatták a résztvevők a felújított római katolikus templomot és a hozzá tartozó kálváriát. Kellemes sétát tettek a templomkertben.

A program batyus összejövetellel zárult, a gersekarátiak pedig ízletes pincepörköltet főztek. A délután során lehetőség adódott számos szakmai kérdés megvitatására, beszélgetésre és együttgondolkodásra.

Bognár Alexandra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.