Ökoházikó épül Kiskörén

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodája 2018 júliusában indította el a „Múltból a jelenbe – Vályogvetés újjáélesztése Kiskörén” című projektjét, amely mintaként szolgál a településen élők, valamint a járásban fekvő városok és községek lakói számára.

A projekt elsődleges célja egy aktív közösség létrehozása, akik korábbi emlékeik, tapasztalataik és közös tudásuk felhasználásával vályogtéglát, majd abból környezetbarát játszókuckót építenek a művelődési ház udvarán. A település 19. századi életében iparszerűen űzték a vályogvetést. Ma is több vályogból készült ház található a kisvárosban.  A projektindító megbeszélésen Magyar Csilla, Kisköre város polgármester asszonya, Csóka Balázs, okleveles építész, a projekt ötletgazdája Honvisák Jánosné, a helyi vállalkozó Piroska Péter, a közmunka programért felelős önkormányzati munkatárs Lukács Tamás és a projektben végig lelkesen résztvevő asszonyok is jelen voltak az augusztusi látóút Tiszaigar településén, ahol 2014-ben START munkaprogramban valósítottak meg hasonló projektet.

Az igazi nagy eseményre szeptemberben került sor, amikor az önkormányzat tanyáján nyitott gödrökből a hagyományos módszert követve modlával (fából készült vályogtégla vető keret), vályogtéglát vethettek a résztvevők. Ezen az alkalmon a helyi iskola 6. osztályos tanulói is részt vettek, akik eleinte bátortalanok, később viszont annál lelkesebbek voltak. A jó idő kedvezett a projektnek és a szeptemberi hónap folyamán az asszonyok több mint 1000 téglát készítettek elő. Az alap ebben az esetben a kicsi, elsősorban a gyerekek számára készülő ökoépítmény, a művelődési ház mögötti közösségi térre került, ahol a környezet figyelembevételében (szabadtéri nádfedeles tájház és egy kocsiszín) a vályogtégla falak majd nádból készült tetőt kapnak a tavasz folyamán. A Vásárhelyi Pál Általános Iskola 6. osztályos tanulói lelkesen vették ki a részüket a munkából a falazás során, hordták a vályogtéglát, kenték a habarcsot a falakra.

Ahogy a polgármester asszony elmondta: „A településen voltak negatív vélemények is, de a kritika csak erősített minket. Az emberek gondolkodásmódját kell megváltoztatni! A vályog mindig a szegénységet jelentette, pedig egy nagyszerű építőanyag, ezek a gyerekek a saját munkájuk eredményét látják majd itt felépülni. Ők már megtapasztalták a közös munka és a generációk közötti együttműködés sikerét. Egyeseknél már pályaorientációt is adott ez a foglalkozás!”

„A tető után a falakra tapasztás, majd fehér meszelés kerül. Azután a gyerekek saját terveik alapján kifestik majd a házikót. A legnagyszerűbb az a projektben, hogy tudásátadás és átörökítés történt. Ezek a gyerekek mindig emlékezni fognak ezekre az alkalmakra, és büszkén mutathatják majd meg saját gyermekeiknek is az eredményt itt a közösségi téren. Sikerélményt adott gyereknek, felnőttnek egyaránt!” – fűzte hozzá Honvisák Jánosné, a projekt ötletgazdája.

Az ökoházikó nyilvános átadóját a városnapra (június vége) tervezik, az elkészült építmény mindenki számára látható és használható lesz. A projekt az értékközpontú szemléletmód megerősödését szolgálja az önkormányzat és az alakuló népfőiskolai folyamatban, továbbá annak a lehetőségét készíti elő, hogy felismerésre kerüljön a vályogvetésre épülő későbbi munkahelyteremtés fontossága. További cél, hogy a településen formálódó népfőiskola a projekt által képessé váljon arra, hogy a jövőben kulturális alapú gazdaságfejlesztési folyamatként tekintsen a munkanélküliséget is csökkentő tevékenységre.

Köszönet illeti meg a projektben résztvevőket:

Balázs Péter, Burai Krisztofer, Baloghné Szilágyi Tünde, Fehér Bence, Honvisák Jánosné, Kassai László, Király Letícia, Király Zsolt, Királyné Molnár Andrea, Lakatos Renáta, Lakatos Zoltánné, Lukács Tamás, Magyar Csilla, Molnár Viktor, Nagy Gábor, Nagy László, Nagyné Németh Katalin, Piroska Péter

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.