Öltésekből motívum

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Országos Hímző Tábor Pécsett és Baranyában 2019. június 16-20.

Már a második alkalommal tartják Pécsett a Hagyományok Háza által szervezett nyári országos hímző tábort, ami azért rendhagyó, mert minden évben más-más helyszín ad otthont a hímzőknek. Az ismétlődő megrendezésből arra lehet következtetni, hogy rengeteg mintakincset őriz a „Kincses Baranya”. Ennek ellenére a hímző szakkörök száma a megyében nincs egyenes arányban a bőséges mintagyűjteménnyel, hiszen összesen két csoportról lehet hallani: az egyik Hosszúhetényben, a másik Komlón működik.

Ez utóbbi immár 41 éve tevékenykedik Kincses Ágnes vezetésével. Igazán büszkék lehetnek arra, hogy még fiatalítaniuk is sikerült az elmúlt évek során, aminek kitűnő bizonyítéka a Díszítőművészeti Műhely Utánpótlás Csoportjának a táborral egy időben a Komlói Közösségi Házban megtekinthető kiállítása.

A hímzők nyári táborát évek óta Beszprémi Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője szervezi, akinek nagy tapasztalata van ebben, hiszen az 1970-es évektől édesanyja mellett ott volt a táborokban, majd később a Magyar Művelődési Intézet, illetve annak átszervezése után a Hagyományok Háza munkatársaként vett részt a díszítőművészeti táborok, és a népi kézművességet érintő programok létrehozásában. A pécsi tábor résztvevői több, mint 50 fővel, az egész országból és a határon túlról is érkeztek. A Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán szervezett foglalkozáson a hölgyek fényképeztek, fehér cérnakesztyűben vizsgálgatták a múzeumi darabokat, számolták a szál kihúzásokat a „subrikáláshoz”, mintákat csereberéltek, előnyomták az anyagra. Múzeumi élményeikkel gazdagodva sürögtek-forogtak a kollégium biliárdasztalára kiterített mintadarabok körül.

Mit jelent nekik a hímzés?
Az alkotás örömén kívül, – megnyugvást! Ha van valami feszültség, vagy nem tudnak hirtelen megoldani valamit, legjobb, ha előveszik a hímzést, kicsit öltögetnek és nemsokára újult erővel tudnak koncentrálni a feladatokra. Vonaton utazva is a legjobb időtöltés a hímzés! Előfordulhat, hogy nem adódik idő a varrogatásra az úton, de a tudat, hogy ott lapul a szatyorban a hímeznivaló, már önmagában is megnyugtató.

Az idei hímző tábor programja nemcsak a közös öltések tanulásáról, a hímzésről, a mintagyűjtésről szólt, hanem meghallgatták dr. Andrásfalvy Bertalan Az Ormánság – család – gazdaság – egykézés című előadását és egynapos tanulmányi kirándulást tettek az Ormánságba. A Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Gyűjteményében a Szigetvár vidéki, hosszúhetényi fehérhímzést, valamint a kásádi népviseletet tanulmányozhatták. A múzeum vezetője, Burján István itt vetette föl, hogy jövő évben a drávaszögi hímzésmintákat dolgozzák föl, és a tanulmányutat is a Drávaszögbe, a horvátországi magyar területekre tervezzék.

A tábor jövő évi szervezésében közreműködő partnerként bekapcsolódik a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága. A program megvalósításának célja az alkotókedvű közösségek toborzása, közösségépítés a tárgyalkotó népművészet eszközével és a megnyugvást nyújtó hímzés örömének közvetítése, népszerűsítése.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.