Öltözz egy napra népviseletbe és érezd jól magad!

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

2021-ben hetedik alkalommal szervezték meg határainkon innen és túl az „Egy nap népviseletben – Népviselet napja” programokat április 24-én, szombaton. Ehhez a kezdeményezéshez évről évre egyre többen csatlakoznak megyénkből is. Koroncó és Ágfalva közművelődési asszisztensei különböző ötlettel álltak elő településeiken, hogy felhívják a figyelmet eme jeles napra.

A koroncói BodzAnyák Kovács Dalma javaslatára, összefogva Hantosné Mészáros Gabriella közművelődési asszisztenssel ezt a napot választották arra, hogy bemutassák a rég várt Koroncói Online Skanzen videósorozat első részét, természetesen a népviselet témakörében, amely az alábbi linken elérhető:

Koroncói skanzen 1.

Született egy költemény is ebből az alkalomból:

Óda a Koroncói Skanzenhez

Kincset rejtő kedves falu, Koroncó a neve

Marcalnak a jobb partjánál egyként dobban szíve.

Hívunk hát, hogy csatlakozz felfedezni múltját,

Régi idők emlékeit, őseid otthonát!

Több mint 800 éve már, hogy ember költözött ide,

Azóta a Bakony-éren temérdek sok víz folyt le.

Hogy e rengeteg emlék többé ne maradjon titok:

A Koroncói Skanzen tárlatát most online kinyitjuk.

Csoltói József Ágfalva közművelődési asszisztense településén Öltözz te is viseletbe és mutasd meg! /Trachtentag online/címmel felhívást tett közzé. A fotókat be lehetett küldeni e-mailen és az új közösségi oldalon is. Elsősorban a helyi hagyományőrző Testvériség Táncegyüttes és az utánpótlás csoportok tagjai jelentkeztek a felhívásra. Remélik jövőre még szélesebb kör csatlakozik hozzájuk.

Az alábbiakban egy kis leírás ízelítőül a helyi népviseletről:

„AZ ÁGFALVI NÉPVISELET

A legények viselete (Burschentracht)

Süveg asztrakánprémből (Astrachan-Kappa), oldalán legénybokréta (Burschenpischl) díszíti. Keményített inget (Kloari Pfoat) és gyöngyház gombokkal díszített fekete mel­lényt (Janka) viselnek. A nadrág a lábszárhoz szorosan szabott fekete szövetből való, az úgynevezett “Tirlhousn” vagy “Schnirlhousn” vitézkötéses, magyaros zsinórozású. A nadrághoz – kemény – puhaszárú ráncos csizmát (Hamonstiefl- harmonikacsizma) viselnek.

A mentét vállon átvetve viselik. Fekete szövetből készült, szépen és dúsan zsinórozott, szegélye pedig asztrakán-prémmel van beszegve. Ezt a ruhadarabot “Pöülz” (Pelz)-nek hívják. A derékon a csípő felett egy piros színű finom övet “Gürtl”-t hordanak.

Az idős (idősebb) emberek nyári időben, mint más vidéken, itt is a háziszőttes rojtos gyolcsgatyát (Leinhousn, Franzhousn), fehér inget (Hemmat, Pfoad) és kék kötényt (Fiata), csizmát vagy papucsot (Patscha) viselnek.

A lányok viselete (“Diantracht”, Dirnentracht)

A leányok a díszesen hímzett nyakszegéllyel (Schmiesl) és karszegéllyel (Handmaschen) ellátott fehér ing (Pfoat) felett fekete bársonyból készült pruszlikot (“Sammat Leiwl”) viselnek, mely elöl fémgombokkal és zsinórozással van díszítve. E felett színes vállkendőt (Hoalstiachl) viselnek. A színes selyemszoknyát (Kiedl) hátul csokorba (Maschn) kötött köténnyel viselik (“Glattfiata”). Színes harisnyát (Zipflstrimpf), fekete bár­sonycipőt (Sammtstifletten) hordanak.

A népviselet varrását nagy szaktudással Elisabeth Wödl (Lisa Muam) készítette. (Az ev. paplak mellett lakott.) A gazdagabb bánfalviak is idejártak varratni.” Forrás: Böhm András: Ágfalvi Mozaik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

régi képek: Soproni Múzeum, Ágfalvi Tájház-Heimatmuseum fotótára

Nagyné Szabó Renáta módszertani referens

Sebők Petra módszertani koordinátor

 

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.