Online szakmai nap Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága 2021. május 13-án online formában tartotta meg az év első szakmai napját. Meghívott előadóként Szentpéteriné Lévai Mária, a Kunhegyes Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény vezetője a kunhegyesi népművészetről és a helyi hagyományápolásról tartott előadást.

A szakmai nap kezdéseként Rónyai László megyei igazgató beszámolt az Igazgatóság 2020. évi tevékenységeiről, elért eredményekről, majd időrendi sorrendben haladva ismertette a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program indulását, célját, a Közművelődési és Közönségkapcsolati Szakember II. képzés folytatását.

Ismertette a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai szolgáltatásait, köztük a székház vezetett bemutatását, szakmai tanácsadásokat. Felvázolta az Igazgatóság 2021. évi tervezett tevékenységeit, mint például az értéktári tevékenységet támogató programokat, szakmai képzéseket.

Folytatásként Nagy Enikő módszertani referens a 2020. évi kulturális statisztika javítása alatt megtapasztalt észrevételeit osztotta meg és a visszatérő hibákra hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, a benyújtási határidő az adatszolgáltatók számára már lejárt 2021. március 31-én, statisztikai adatgyűjtéssel kapcsolatos munkafolyamatok folytatódnak továbbra is a háttérben a jelentések szakmai és pénzügyi áttekintésével és a hiányzó adatok pótlásával. Kiemelt fontosságot kapott az a tény, hogy a 2020-as évi jelentőlap legjelentősebb változása az online tevékenységekre vonatkozó adatkérés, valamint az, hogy a civilszervezetek számára közeledik a pénzügyi rész zárásának határideje, 2021. május 20.

A szakmai nap záró előadásában Dergezné Illés Judit módszertani referens a Nemzeti Művelődési Intézet online platformjait mutatta be, a honlapot, facebook és instagram oldalt valamint az Intézet Youtube csatornáját. Ezt követően a pandémia időszakában létrehozott új felületeket ismertette, a www.jogyakorlaton.hu és a www.aszakkör.hu weboldalt. A www.jogyakorlaton.hu felület a közművelődési szakemberek részére az online térben kialakított olyan közös platform, amelyen a szakma jó gyakorlatait tudják megosztani egymással. A www.aszakkör.hu online tudásmegosztó felületen pedig a bemutató videók segítségével egy-egy tevékenység mesterfogásait sajátíthatják el az ide látogatók. Bemutatásra került a www.naputon.hu oldal is, ahol többek között egy virtuális sétát tehetnek az érdeklődők a Nemzeti Művelődési Intézet székházában. Zárásként a Komatál programra hívta fel a figyelmet, amelynek célja a hagyomány újraélesztése, a népi kézművesek felkarolása és a közösségépítés. A www.komatal.hu oldalon a programról és jelentkezésről találhatunk információkat, illetve itt lehet kiválasztani a komakellékeket is.

Az online szakmai nap kötetlen beszélgetéssel és a felmerülő kérdések megválaszolásával zárult. Reményeink szerint az őszi közművelődési szakmai napot már jelenléti formában tarthatjuk meg.

Dergezné Illés Judit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.