Online színpadon debütált a Színháziskola

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Szombathelyen száz jelentkezőből négy csoportban indult el a Színháziskola képzés 2020 márciusában Szombathelyen. A Lázár Ervin Programban megvalósuló akkreditált pedagógus továbbképzések a járványhelyzet miatt online kurzussá alakultak át, amelyek áprilisban érnek véget.

Már 2019 őszén is nagy sikere volt mind a pedagógusok, mind az egyéb színházszerető közösségépítők körében a Színháziskola képzésnek. A kurzus elvégzői megismerhették a Lázár Ervin Programot, illetve elsajátíthatták azt a tudást, hogy mi módon válasszák ki a diákjaik számára az életkori sajátosságaiknak megfelelő előadóművészeti produkciót, és azt hogyan dolgozzák fel velük. A Fővárosi Nagycirkusz előadása pedig felejthetetlen élményt is nyújtott azoknak, akik a részesei voltak.

2020 tavaszán a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága négy csoport indítására kapott lehetőséget. Az igazgatóság munkatársai a toborzást elsősorban az általános és középiskolák, óvodák pedagógus munkatársai körében folytatták, hiszen a PAT-akkreditációval rendelkező 30 órás továbbképzés elvégzése számukra kreditpontokat jelent. Rajtuk kívül azonban közművelődési szakemberek, önkormányzati programszervezők, közösségükben aktív szépkorúak, sőt polgármesterek és egyetemi oktatók is jelentkeztek a kurzusra. A száz jelentkezőből végül 97-en iratkoztak be, közülük ketten morzsolódtak le.

Az első két szombathelyi csoport indítása még a rendkívüli intézkedések bevezetése előtt megtörtént, így az első kontaktnapon – Éles Krisztina megyei igazgató megnyitója után – a résztvevők Devecsery László drámapedagógus, József Attila-díjas költő interaktív oktatásán vettek részt. Ezt követően azonban a kurzus az online térbe költözött, melyre azóta további három érdeklődő is jelentkezett.

A tananyag a Nemzeti Művelődési Intézet képzési felületén érhető el, és itt kell a résztvevőknek számot adni tudásukról tesztek kitöltésével, esszé megírásával. A március 30-31-re tervezett, de elmaradt budapesti cirkuszi előadást pedig online megtekinthető videó pótolja. Károly Andrea és Kuglics Gábor képzési koordinátorok nemcsak az oktatási felület használatában segítenek a résztvevőknek, de a napi kapcsolattartás során a helyi közösség aktív „lámpásaiban” tartják is a lelket, megismerik, támogatják munkájukat.

A képzést elvégző pedagógusok tanúsítványt, a nem pedagógus résztvevők pedig látogatási igazolást kapnak. De sokkal fontosabb ennél az, hogy olyan használható tudásra tesznek szert, amivel fogékonyabbá tehetik diákjaikat, közösségeiket a színház, és általában az előadóművészetek iránt.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.