Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

2019. október 18–20. között rendezték meg Tatán a XIX. Öreg-tavi Nagy Halászfesztivált, amelyen a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága is közreműködött.

Az Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál, amely a halászat tárgyi emlékeit, szakmai fogásait hivatott bemutatni, a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárban fellelhető értékek sorát gazdagítja. A program egyedülálló módon mutatja be a halászok életét, a halászat mesterségét. A szombati fesztiválnap egyik legnagyobb attrakciója minden évben a látványhalászat, amelyre rengetegen voltak idén is kíváncsiak határokon belülről és kívülről egyaránt.

A rendezvény honlapján olvasható, hogy az Öreg-tó az ország egyik legnagyobb múltú halastava, amelynek halgazdasági hasznosítása a történelmi időkre nyúlik vissza. Az „Öreg-tavi nagy halászat” kifejezés még az 1900-as évekből származik, amely már nevében is érzékelteti, hogy a tó lehalászását mindig is megkülönböztetett figyelem kísérte nemcsak a halászok, de az itt élők körében is. Ez a hagyomány elevenedik meg újra és újra a 2001 óta megrendezésre kerülő fesztiválon.

A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága mint a program szakmai partnere, az értékőrző közösségi programokban működött közre. A megyei igazgatóság standjához ellátogatók interaktív formában ismerkedhettek meg a hungarikumokkal: a gyermekek kirakózhattak, színezhettek, míg a felnőttek hungarikum totón mérethették meg a témával kapcsolatos tudásukat.

A látogatókat kézműves vásárral, zenés- és ismeretterjesztő programokkal, kiállításokkal, játszósarokkal és természetesen finomabbnál-finomabb halételekkel várták a szervezők. A finom falatokhoz pedig a neszmélyi borok közül is választhattak.

Hornyák-Pálmai Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.