Óriás társasjáték

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat tagjai elkötelezettek a helyi értékeik összegyűjtésében, bemutatásában. Közkincseink címmel adta ki gyűjteményét az egyik baranyai népfőiskolai jelölt, a Komlói Térség Közkincs Kerekasztal.

A kiadványban 20 település értékeit ismerheti meg az érdeklődő. Emellett nem mindennapi módját választották a Közösségek Háza munkatársai az értékbemutatónak. Schaff Anikó és kollégái, az általános iskolai korosztályt megcélozva, olyan óriás társasjátékot készítettek, amely játékos formában, a fiatal korosztály számára, a non-formális tanulás eszközeivel mutatja be a térség településein fellelhető kincseket.

A sokszínű feladatokban találkozunk néprajzi, történeti, természeti, vallási, irodalmi értékekkel. A játékot egyszerre akár egy egész osztály is játszhatja. A játékmester irányításával elindulnak a nagy játéktáblán. Bár a lépésekhez óriás dobókockával kell dobni, ezért valamennyire számít a szerencsefaktor is, de a mezők úgy vannak összeállítva, hogy maximum két dobás után a feladat a településekre terelődjön.

Ekkor kártyát húznak a játékmestertől, aki a kihúzott kártya alapján ad kérdést a csapatnak. Településenként más-más feladattípussal találkoznak a játékosok. Hol egy puzzle-t kell kirakni, hol képeket kell párosítani, hol az elhangzott szövegből kell a helyes választ kikeresni, hol elmutogatni kell valamit egymásnak. A folyamatosan változó feladatok végig fenntartják a gyerekek figyelmét, fejlesztik a kooperációs készségüket.

Áprilisban két osztállyal is kipróbálták a játékot, és a nagy siker, a játék népszerűsége arra ösztönözte a Közösségek Háza kreatív munkatársait, hogy pályázatot adjanak be a játék nyomdai minőségű kidolgozására. Ha elkészül, akkor remélhetőleg az óriás társasjáték fontos és szórakoztató szereplője lesz a komlói térség iskoláinak, helyi családi rendezvényeinek.

Nemes Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.