Örömtánc a test és a lélek felszabadításáért

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Fény Felé Alapítvány és a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága idén másodszor szervezete meg a fogyatékkal élők és egészségesek, idősek és fiatalok örömtáncát Debrecenben. A Nagytemplom előtt, április 29-én, közel százan gyűltek össze, hogy közösen köszöntsék a Tánc Világnapját.

Dr. Sullerné Polgár Márta, a Fény Felé Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a résztvevőket, az alapítvány gondozottjait és a vendégeket, akik több különböző szervezet képviseletében érkeztek a Kossuth térre. Nyíregyházáról, az Oláh Viktória Alapítványtól is érkeztek érdeklődők, akik önálló produkcióval nem készültek, de szívesen elsajátították a közös koreográfiákat.

Elsőként a Fény Felé Alapítvány Táncoló talpak elnevezésű együttese mutatta be műsorát, majd az Újkerti Közösségi Ház szenior csoportja adott elő körtáncokat Bodrogi Éva vezetésével. Az együtteshez bárki csatlakozhatott a résztvevők és a téren sétálók közül, így valóban létre jöhetett az örömtánc, amely nemcsak egy kifejező szóösszetétel, de módszer is egyben: a test és a lélek felszabadításának, egészségesen tartásának a módszere. Ennek megfelelően a szenior tánccsoport jelmondata, hogy az örömtánc három az egyben: mozgás, öröm és agytorna. Ugyanezt a célt szolgálja az Etka jóga is, ennek debreceni művelői Tar Kata jóga oktató irányításával mutattak be zenére inspiráló gyakorlatokat, ugyancsak bevonva a nézőket is.

A szervezők csapata, a Táncoló talpak zárta a fellépők sorát, mintegy keretbe foglalva a rendezvényt. Vezetőjük, Gál Judit célja, mint mondta, hogy a fiatalok megtanulják felvállalni önmagukat, társaikat és a körülöttük lévő világot. Erre kiváló alkalmat adott a debreceni örömtánc, amelynek az idő is kedvezett szerencsére, ugyanis délelőtt, a közös tánc néhány órájára elállt az eső.

R. Simor Katalin

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.