Őshonos gyümölcsfák a mai kertekben – Értékfeltárás Szil településen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Irodája közreműködésével „Elődeink udvarából az utódaink konyhájába” című projekt keretében Szil településen közösségi kertet előkészítő őszi program során október-november hónapokban egy értékfeltáró közösségi folyamat kezdődött el a Széchenyi István Egyetem hallgatóinak, illetve a helyi általános iskola tanulóinak bevonásával.

Az általános iskola tanulói szüleiket, nagyszüleiket kérdezték meg, hogy milyen gyümölcsfákra emlékeznek, azok még megtalálhatók-e a településen, illetve a gyümölcsét mire használták fel. Az értékfeltáró munkák során kérdőívezés módszerével a természeti értékekről, a mezőgazdaságban termelt növényekről, őshonos gyümölcsfafajtákról és ezekhez kapcsolódó helyi hagyományokról és a településre jellemző ételekről kérdezték a helyi lakosokat. Az összegyűjtött adatok alapján november 29-én az egyetem tanulói, a szili általános iskola tanulói falubejáráson vettek részt. A településen 7 családhoz kopogtattak be és nézték meg a kertben, valamint az udvaron található 70-100 éves gyümölcsfákat.

Oltóvesszők

Őshonos gyümölcsfák Szil településen

Ezen a napon 15 gyümölcsfáról kerültek összegyűjtésre az oltóvesszők, melyeket rendszerezés után a győri egyetem laboratóriumában tárolnak jövő év márciusáig. A település lakossága örömmel fogadta az értékfeltárásba bevont diákokat. A beszélgetések során régi történetek elevenedtek meg, a gyümölcsfeldolgozás receptjei és a nyár folyamán az ősi gyümölcsfa terméséből befőzött körtekompót került elő, melyet a hideg időben jó étvággyal fogyasztottak el.

Oltóvesszők szedése

A 2018 őszén három hónapon át megvalósított előkészületi munkálatok a közösségi kert létrehozásának a kezdeti lépései, de ezek teszik lehetővé 2019 márciusában Gyümölcsoltó Boldogasszony napján a gyümölcsfaalanyok oltását és a tervezett közösségi kert kialakítását, beültetését.

Tóthné Boda Éva Mária

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.