Öt éves a Karádi Hímzőkör

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

A néphagyományok iránt érzékeny somogyiak előtt nem ismeretlen Karád, jellemzően az értékes néptáncos, népzenei élete miatt. 2014-ben új fejezet nyílt a település értékőrző és érték teremtő életében a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy megyei munkatársai és a karádi asszonyok, „lányok” közös munkájának eredményeként.

Karád egy hagyományait őrző külső-somogyi település, mely három kincsét tartja számon: a népdalokat, a néptáncot és a hímzést. Népdalkincsének egyik gyűjtője Kodály Zoltán volt. Táncait Horváth János, hímzését pedig Tautner Ilona, a Népművészet Mesterei tették ismertté világ szerte.

2014 különös év volt Karádon. Megjelent egy Tautner Ilona munkásságát, a gazdag mintakincset bemutató könyv, az asszonyok pedig egyre többet beszéltek arról, hogy jó lenne együtt hímezni, megismerni-megtanulni az öltésfajtákat, mintákat. Szukits Sándorné pedagógus épp friss nyugdíjas volt, tele energiával, tenni akarással és végtelen elkötelezettséggel Karád kincsei iránt. Elkezdte összeszervezni a lányokat, az önkormányzattól kért és kapott helyet, segítséget a szakkör indításához. Ugyanebben az időben a Nemzeti Művelődési Intézet Újra öltünk, örökítünk projektje Somogy megyében is elindulhatott. A szándék és a lehetőség így talált szerencsésen egymásra. A karádi fehérhímzés újra reneszánszát éli. Mind több asszony – a környező településekről is – kapcsolódik be a közös munkába, aminek eredménye nem csak a textileken látható, hanem láthatatlan fonalakkal ölti össze erős közösségé őket.

Mindennek már öt éve. Ezalatt az öt év alatt a karádi lányok hímeztek, közösséggé váltak, bemutatkoztak számtalan helyen, szakmai programon, újra hírét vitték a karádi hímzésnek. Szakkörből egyesületté váltak, hogy ezzel is segítsék tagjaikat, közösségüket és termékeik megismertetését. Közben gyűjtöttek, tanultak, fejlődtek. Munkáikat minősítésekre viszik, így már több Népi iparművész is van köztük. Szeretnék, ha újra egy Népművészet Mestere címmel gazdagíthatnák településüket és a magyar népművészetet. A helyiek elkötelezettsége, a Művelődési Intézet szakmai támogatása egy olyan folyamatot indított el, melynek eredménye egyrészt a közösségfejlesztés, másrészt a helyi értékek megmentésének és megismertetésének iskolapéldájává vált.

A születésnapi ünnepség is e két folyamat jegyében telt. A karádi lányok meghívták mindazokat, akik részesei életüknek. Országgyűlési képviselőjük, Witzmann Mihály éppúgy köszöntötte őket, mint a helyi közösségek. Schádl Szilárd, Karád polgármestere, Kapitány Orsolya néprajzos muzeológus, valamint a Művelődési Intézet egykori és jelenlegi munkatársai méltatták a hímzőkör és vezetőjük munkáját. Az ünnepség része volt Tautner Ilona emléktáblájának avatása is, mely szintén jó példája az elődök tiszteletének.

Szalay Lilla
Fotó: Bősze András, Simon Edina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.