Otthonról hazajöttek táborozni az erdélyi fiatalok

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. „Otthonról haza” EFOP-1.12.1-17-2017-00022 projektjét „Ifjúsági közösségek fejlesztése” címmel már a második évben indította el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ötalkalmas tréningsorozattal, amely egy ötnapos táborral zárult a Bükk-hegységben. A tábor célja a hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül.

A projekt segítségével lehetőséget kaptak Nagybarca, valamint az erdélyi Mikola és Szatmárnémeti településről érkező fiatalok a közösségi munka alapjainak elsajátítására, rávezetve őket a helyben, saját elhatározáson és döntéseken alapuló cselekvésre; új közösségek kialakítására, a tevékenységek tartalommal való megtöltésére. A képességfejlesztő tréning és a táborozás során a különböző korosztályok számára érthető módon a tartalmi elemekben megjelent a honismeret, a hagyományőrzés, mint identitástudat alakító tényezők.

A táborozási ideje alatt a gyerekek változatos programokon vettek részt. Az első napon a Nagybarcáról érkező szakácsok egy helyi, hagyományos kelt tésztát, a krumplis lángost készítettek el. Nagy élmény volt a dagasztástól a sütésig végigkövetni a lángos készítésének folyamatát, amelybe többen bekapcsolódtak és mindannyian érdeklődéssel figyelték. A kapros-krumplis töltelék sokaknak ismeretlen, új ízt jelentett. Tollas Tibor: Pogácsa című versének felolvasása után mind elfogyott a lángos. Ezt követően a határon túlról érkező gyerekek megosztották egymással hasonló, tájjellegű ételeik receptjeit.

A következő napon elmentek megnézni Dédestapolcsányba Dr. Kis Miklós 50 éve bővülő cserépedényekből és dísztárgyakból álló magángyűjteményét. A gyűjtő bemutatta a közel kétezer darabból álló, a múltban a helyi vásárokon áruló fazekasok termékeit. Beszélt a múlt értékeiről, a régi „kismesterségekről”, a fazekas mesterségről és a helyben tartott Dédesi Vásárról.

A kézműves foglalkozáson elfeledett játékokat: csuhévirágot, csuhébabát és csuhémadárkát készítettek Páhy Csabáné virágkötő irányításával. Előadásából megismerkedhettek a vidéken élő gyerekek saját kezűleg elkészített játékaival és a felhasznált alapanyagokkal.

Ezt követően, a Nagybarcai Borostyán Kórus tagjai meglátogatták a táborozókat és gömöri dalokat énekeltek. Ezt követően a Mikoláról érkező diákok citerazene kísérettel bemutatták saját néptáncaikat. Minden este a sportpályán tartott táncházzal zárult a nap, amelybe a tábor többi lakója is bekapcsolódott.

A Bükki Nemzeti Parkban a programok közül nem maradhatott ki a gyalogtúra sem. A résztvevők elsétáltak a Bán-patak eredetéhez és a Dédesi várhoz. Útközben Fehér Kinga gombaszakértő segítségével megismerkedtek és gyűjtöttek gombákat. A környék flórájáról és faunájáról Csikász Orsolya tartott tájékoztatást. Túra közben Tollas Tibor Az erdő fái című versének felolvasásával tartottak rövid pihenőt.

A Tardonai Fiatalok Hagyományőrző Egyesülete is felkereste a táborozókat. Bemutatták és megtanították a Tardonai karikázó táncukat. Utolsó este a tábortűz mellett mindenkinek elénekelték a nótáját.

Az utolsó napra is maradt még feladat. A gyerekek saját rajzaikból összeállítottak egy Élményalbumot és ezt vitte magával a mikolai és a nagybarcai csoport. A közös táborozás elérte célját, mert a résztvevők képessé váltak kapcsolatokat teremteni, egy nagy közösséggé kovácsolódtak össze.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.