Pajtás színjátszók bábos szerepben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

„A Hajdú-Bihar Megyei Bábfórum az az alkalom, amikor a hivatásos bábosok a nézőtéren ülnek és a mindenkori gyermekközönség áll a színpadon” – kezdte köszöntőjét Asbóth Anikó igazgató 2018. április 28-án, a debreceni Vojtina Bábszínházban. Kardos Ilona, a Debreceni Vasutas Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke pedig a partnerség és az összefogás fontosságáról beszélt, amely, mint fogalmazott, Hajdú-Bihar megyében különösen nagy hagyományokkal bír. 

A zsúfolásig megtelt teremben a főszereplők mellett szülők és pedagógusok is helyet foglaltak. Idén Debrecenből, Hortobágyról, Létavértesről, Téglásról, Monostorpályiból és Hajdúszoboszlóról összesen kilenc csoport érkezett a megmérettetésre. A szervezők – az NMI Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája, a Debreceni Vasutas Művészeti és Kulturális Egyesület, a Vojtina Bábszínház és a Szín–Báb Egyesület – mintegy százötven gyermeknek teremtettek bemutatkozási lehetőséget.

A szakmai zsűri, Dr. Arany Erzsébet drámapedagógus, Asbóth Anikó bábművész, a Vojtina Bábszínház igazgatója, Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház Játszószínházának művészeti vezetője és Dr. Boros Béláné dramaturg hat arany és három ezüst minősítést, valamint egy különdíjat osztott szét az együttesek között. A Gyermekbábosok Országos Találkozóján, 2018. június 1-3-án, Egerben, a zsűri döntése alapján, a hajdúszoboszlói Prücskök képviselhetik a megyét.

A harmadik osztályos gyerekek A banya című mesét játszották el nagy sikerrel. A magyar népmesék mellett Óz, a nagy varázsló is megelevenedett a színpadon. Nemcsak a gyerekek, de pedagógusaik is bemutatkoztak a bábfórumon: a Cifra Palota bábcsoportot létavértesi óvónők alkotják. A fórum külön érdekessége volt, hogy a Művelődési Intézet Pajtaszínház programjának legutóbbi Hajdú-Bihari csoportja, a Monostorpályi Gezemicék felnőtt színjátszó együttes idén bábozással is megpróbálkozott. Életnagyságú, maguk készítette figurákkal adták elő A három pösze lány történetét, zajos sikert és arany minősítést aratva.

Minden fellépő a rendezvény emblémájával ellátott nyakbavalót kapott, amelyet ifj. Fazekas István nádudvari fazekas mester készített el. A rendezvény ideje alatt játszóház várta a fellépésre várakozó vagy a sorban következő csoportokat és a vendégeket. A fórum után pedig a résztvevők különleges ajándékot kaptak: Pályi János bábművész előadásában megnézhették az egyik kedvelt Vitéz László-történetet, az Elátkozott malom című bábjátékot. A közel egyórás produkció alatt kicsik és nagyok folyamatosan interaktív kapcsolatban voltak a bábossal, aki lenyűgöző humorral és bravúros technikai tudással tartotta végig forrponton a közönség figyelmét.

A Hajdú-Bihar Megyei Bábfórum a hagyományokhoz híven a csoportvezetők és a zsűri tagjainak szakmai értékelésével, megbeszélésével, eszmecseréjével zárult. Az itt elhangzottakból a csoportvezetők sokat tanulhattak.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Simor Katalin, Hermann Attila
Fotó: Hermann Attila

Fellépő csoportok:

1. Kisvakond csoport – Debrecen arany minősítés, különdíj
A só
Csoportvezető: Szilágyi Judit és Székely Tamásné

2. Mazsola bábcsoport – Debrecen arany minősítés
A só
Csoportvezető: Hameczné Gyalai Irma

3. Prücskök, Hajdúszoboszló arany minősítés
A banya
Csoportvezető: Kocsisné Szegény Magdolna és Vágóné Szabó Erzsébet

4. Égből Pottyant Lurkók, Monostorpályi arany minősítés
A Suszter manói
Csoportvezető: Szilasi Zsanett

5. Babszemek, Téglás ezüst minősítés
A csillagszemű juhász
Csoportvezető: Gyulainé Riczu Margit

6. Gézengúzok bábcsoport, Hortobágy ezüst minősítés
A kis malac és a farkasok
Csoportvezető: Sáriné Pócsik Valéria

7. Dimitrifjak, Létavértes ezüst minősítés
Óz a nagy varázsló
Csoportvezető: Szilasi Zsanett

8. Cifra Palota bábcsoport, Létavértes arany minősítés
Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack
Csoportvezető: Pappné Győri Tünde

9. Monostori Gezemicék, Monostorpályi arany minősítés
A három pösze lány
Csoportvezető: Szilasi Zsanett


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.