Pajtaszínház a „rétközberencsi vásárban”

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

Rétközberencs képviselte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét január 26-án a IV. Pajtaszínházi Szemlén, ahol a Rétközi Pacsirták Amatőr Művészeti Csoport a Nemzeti Színház színpadán telt házas közönség előtt aratta le a babérokat.

A Vásár című darabot Zborai Tiborné, a település polgármestere és Buzogány Béla, a csoport színész mentora közösen írta. A kijelölt mentor a teljes folyamat alatt a csoport segítségére volt, aki szakmai tanácsokkal látta el a résztvevőket mind a darab kiválasztásánál, mind pedig annak színpadra állításánál. A rétközberencsiek nagy örömmel, lelkesedéssel, a színpad és a színház iránti alázattal készültek a bemutatóra. Zborai Tiborné polgármester és Kovács Ferenc alpolgármester is a színjátszó csoport tagjai között voltak.

Rétközberencsen is beigazolódott az, hogy a régi amatőr színjátszás hagyományát ápolni kell, hiszen a helyi közösség az amatőr színjátszás útján közösségi élményekkel gazdagodott, fellendítve ezzel településük kulturális életét. A színpadi mű előadására készülve sikerült közösséget építeni és összehozni a különböző korosztályokat.

Az amatőr művészeti csoport tagjainak nagyobb része nem járt a Nemzeti Színházban nézőként sem, így nagy kihívást, ugyanakkor óriási lehetőséget jelentett számukra a komédia színpadon történő bemutatása. A nagyszínpadi szereplés és a nagyközönség előtti fellépés ismeretlen volt számukra, de a csoportösszetartásnak köszönhetően sikeresen vették az akadályt.

A Rétközi Pacsirták Amatőr Művészeti Csoport 2014-ben alakult a helyi ünnepségeket, műsorokat és különböző rendezvényeket színvonalasabbá tenni kívánó művészi szándék filozófiájával. Az énekkar legelőször az adventi vasárnapokon lépett fel, s az eltelt idő során kiformálódó, s folyton változó művészeti arculatával igazán fontos színfoltja lett a berencsi közösségi életnek. A nézők és a tagok számára az „örömelőadásokat” jelentő fellépések során gazdagodó és változatos repertoárjuk műsorpalettája igen színes és széles skálán mozog: a keresztény énekektől a mai modern világi zenéig bezárólag komoly műfaji sokszínűség jellemzi őket. A kezdetben énekes darabok kórus keretben történő előadásával induló csoport igen gyorsan nagy népszerűségre tett szert, s már a következő évben kiegészült egy színjátszó körrel, amely elsősorban népi, tréfás parasztkomédiákat  ad elő Zborai Tiborné polgármester segítségével a lelkes amatőr művészeti csoporttagok által készített díszletek között.

Előadásaik műfaji keretei nyitottak és bővülnek, így már mai, modern zenés darabokat is örömmel színpadra visznek. Ízelítő a repertoárból: A lónak vélt menyasszony; A zördög; Helén, a Tehén; A beteg disznó; Az alkohol öl.

A Rétközi Pacsirták a nagy sikerre és a helyi, illetve a távolabbi közönségigényre való tekintettel ma már nem csupán helybeli rendezvényeken szerepelnek, hanem a környékbeli települések  falunapjain, fesztiváljain, Idősek Napján és különböző egyéb rendezvényeken is megcsillogtatják hangjukat, színészi tudásukat, ily módon is népszerűsítve Rétközberencs és általában a rétközi kultúra hírnevét. A már „nemzeti értékként” is elismert Rétközi Pacsirták Amatőr Művészeti Csoport átlagosan 15 fős tagsága igen kortalan: idősek és fiatalok egyaránt közösen játszanak a csoportban, egyetlen férfitagjuk a település alpolgármestere, de nyitottak további férfiak befogadására is. A csoport tagjai mindnyájan megtalálják az „együtt alkotva létezés” művészi örömét próbáik, fellépéseik során a helyi és távolabbi közönség osztatlan tetszését kiváltva, valódi helyi értékkincsként.

“Nagyon hálásak vagyunk a Nemzeti Művelődési Intézetnek, azon belül pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságnak és munkatársainak, hogy lehetőséget és támogatást biztosítottak ahhoz, hogy kis községünk lelkes amatőr csapata vegyen részt a IV. Pajtaszínházi Szemlén. Külön köszönjük Buzogány Béla mentorunk szakmai tanácsait, biztatását, bátorítását, melynek eredményeként a kiválasztott darabot sikerült megtanulni és színpadra állítani, majd a Nemzeti Színház színpadán előadni.” – mondta Zborai Tiborné polgármester.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.