“Pajtaszínház” – Amatőr színjátszás újjáélesztése Nagylózs településen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Irodája a Magyar Teátrumi Társasággal és az Ügyesen Egyesülettel együttműködve 2018-ban Nagylózs településen a helyi igényekre építve éleszti újjá a falusi színjátszó hagyományokat.

A színjátszó közösség szakmai fejlődését a Soproni Petői Színház színművésze, Marosszéki Tamás mentorálja, akit a Magyar Teátrumi Társaság kért fel a feladatra. A csoport a Kikérem magának! című darab bemutatásán munkálkodik, amely a menyasszonykikérés hagyományát eleveníti fel.  A 15 főből álló színjátszó társulat lelkesedését az is jól mutatja, hogy hetente többször is próbálnak a település kultúrtermében. A nagyközönség előtti bemutatóra 2018. december 8-án kerül sor.

A településen megalakult NagylózsiKumm színjátszó csoport a helyi közösségépítés legújabb eredménye. Működésük komoly hatást tud kiváltani az érintettekben, hiszen a közösség a helyi hagyományokból meríti témáját. Tevékenységüket a lakosság részéről is magas fokú figyelem övezi. A színjátszásban részt vevő szereplők és a befogadói oldalon álló nézők egyaránt pozitívan járulnak hozzá ezen művészeti tevékenység ismertté tételéhez, a színjátszás megkedveltetéséhez. A társulat által fejlődik a helyi összefogás, tevékenységük segíti a falu közösségi és kulturális életének pozitív irányú változását. A Pajtaszínház program lehetőséget teremt az együttműködésre építő, közösen gondolkodó, cselekvő helyi társadalom további erősítéséhez.

Tóthné Boda Éva Mária

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.