Pajtaszínház Hollóházán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből idén Hollóháza és a Csipet Csapat vehet részt a Pajtaszínház kiemelt programjában.

A Pajtaszínház program különlegessége, hogy az NMI Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve, a Magyar Művészeti Akadémia szakmai támogatásával valósul meg. Ami azt jelenti, hogy a megyénként kiválasztott települések amatőr színjátszó csoportjai az év folyamán egy mentor segítségével készülnek fel a Pajtaszínházi Szemlére, melyet a Nemzeti Színházban rendeznek meg 2018 januárjában. A célja egy olyan közösségi tanulási színtér létrehozása, amelyben komplex művészeti és közösségformáló tevékenység kap helyet a színjátszás kapcsán.

A folyamat alatt megállnak és közösen alkotnak valamit, ahol nem biztos, hogy a cél a fontos, hanem inkább az út: együtt és közösen valósítják meg a folyamatot a maguk örömére, melynek eredményével másoknak is kikapcsolódási lehetőséget és a közösségbe való bevonódást biztosítanak.

A Csipet Csapat pedig a fentebb írtakat igyekszik minél szélesebb körben megvalósítani: a próbákon közel 30 fiatal vesz részt hétről hétre, akik lelkesen formálják a település közösségét is. Hiszen egy-egy fellépésre 30 gyermeket eljuttatni, nem egyszerű feladat, így szinte az egész falu megmozdul, szervezkedik és támogat.

A Pajtaszínház kapcsán színpadra állított darab frappáns és nagyon illeszkedik a csoport összetételéhez: fiatalos és lendületes, no meg cseles. Aki teheti, jöjjön Hollóházára 2018. január 12-én, a helyi bemutatóra!

Antal Ágnes

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.