Pajtaszínház indult Bajon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében megvalósuló IV. Pajtaszínházi programhoz Komárom-Esztergom megyében – Mocsa és Tardos után – 2018-ban Baj csatlakozott. A program az amatőr színjátszás újraélesztését tűzte ki célul, ezen túlmenően közösségépítő eszközként elősegíti a résztvevők helyi közösségi életbe való bekapcsolódást, illetve a csoport révén hozzájárul a településen a közösségi kohézió és aktivitás megerősödéséhez.

Baj község a Tatai járásban található, 2779 főt számlál. A településről évente 2-3 alkalommal szerveznek a fővárosba színházlátogatást és 2018 májusában már harmadik alkalommal hívtak vendég társulatot. Az előadásra közel négyszáz fő volt kíváncsi.

A helyi lakosok közül többen fogalmazták meg az előzetes beszélgetések, illetve igényfelmérés alkalmával, hogy szívesen csatlakoznának egy amatőr társulathoz. Idén tavasszal egy települési eseményen tíz önkéntesből álló közösség egy – Mátyás király és a település találkozását megelevenítő – rövid darabot adott elő zenei aláfestéssel, amely akkor nagy sikert aratott. A színjátszó tagok toborzása a nyár folyamán kezdődött el. A szeptemberben megalakult közösség a helyi közművelődési szakember, Vandrovnik Klára vezetésével és Pápai Ferenc rendező, drámapedagógus mentori közreműködésével indította útjára a próbákat.

A találkozási alkalmakon az ismerkedést követően megtörtént a darab kiválasztása, amely Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című művét veszi alapul. A jó hangulatú próbákon – a gyermekekből, fiatalokból és felnőttekből álló csoport – nemcsak a színdarabot kelti új életre, hanem egymást is jobban megismerik, személyes készségeik is fejlődnek. A színjátszók mellett többen is közreműködnek a darabban, akik a díszletet készítik elő, a színpadi képet álmodják meg.

   

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.