Pajtaszínház Németbányán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Pajtaszínházi programot a Nemzeti Művelődési Intézet 2015-ben a Magyar Teátrumi Társaság szakmai mentorálásával indította el. Célja a színjátszás közösségformáló lehetőségeinek segítése és népszerűsítése a kistelepüléseken. Veszprém megyében 2018-ban a Pápai járás 117 fős településén, Németbányán alakult meg a színjátszó kör, amely az idei programban résztvevő települések közül a legkisebb lélekszámú.

A bakonyi betyárokból álló lelkes csapat igazi közösséget alkot ezen a pici településen, és remek lehetőséget kínál számukra a program, melyben bemutathatják kreatív alkotó tevékenységüket. Felkészülésüket szakavatott mentor, Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház színművésznője segíti.

A 12 főből álló színjátszó kör Eötvös Károly, „A Balaton körül” című novellájának saját maguk által elkészített átiratát elsőként Németbánya településén mutatják be decemberben a helyi lakosságnak. Az előadás a „Betyárok határtalanul” címet kapta. A IV. Pajtaszínházi Szemlén 2019. január 26–27-én tekinthető meg előadásuk a Nemzeti Színházban.

Rédli Dávid

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.