Pajtaszínház Sümegprágán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Pajtaszínházi Programot 2015 őszén a Magyar Teátrumi Társaság szakmai mentorálásával indította útjára az NMI Művelődési Intézet szellemi jogelődje a Nemzeti Művelődési Intézet, melynek célja a színjátszás közösségformáló erejének kiaknázása és népszerűsítése volt az országban.

A program 2017-ben a 19 megye egy-egy olyan településén folytatódott, ahol nem volt színjátszó kör. A lakosok részéről igény mutatkozott arra, hogy megalakuljon ilyen közösség. Veszprém megyében, a sümegi járás 608 fős kistelepülésén, Sümegprágán alakult meg a Sümegprágai Fondor Amatőr Színjátszó Kör.

A Sümegprágai Fondor Amatőr Színjátszó Kör tagjai szakavatott mentor, Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház színművésznőjének segítségével készülnek a III. Pajtaszínházi Szemlére, melyet a Nemzeti Színházban rendeznek meg 2018. január 27-28-án.

A színjátszó kör 2017. december 29-én nagy sikerrel mutatta be a település lakosságának Móricz Zsigmond „A Zördög” című népi komédiáját. A 9 főből alakult színjátszó csoport igazi lelkes lányokból, asszonyokból álló vidám csapat, akik szívesen vesznek részt a település közösségi életében. Azért is esett a választás erre a színdarabra, mert természetüknél fogva is jól tudnak azonosulni a darab szerepeivel, melyet kiválóan ötvöznek saját helyi népszokásaikkal és énekes elemekkel.

A népi komédia fő kérdése, hogy vajon a szép, vagy a csúnya asszony csalfább-e? Aki kíváncsi rá, látogasson el a sümegprágai kukoricafosztóba, ahol a lányok-asszonyok utána járnak ennek a fontos kérdésnek!

Rédli Dávid

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.