Pajtaszínház – új közösség születése Sárszentágotán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében elindult a IV. Pajtaszínház Program. Fejér megyében az előző években Kincsesbánya és Magyaralmás szerepelt a projektben, idén olyan helyszín kap bemutatkozási lehetőséget, ahol eddig még nem működött amatőr színjátszó csoport.

Sárszentágotán, 2018. szeptember 20-án kezdte meg munkáját az egyelőre még név nélküli csoport, amelyet a Magyar Teátrumi Társaság megbízásából Kozáry Ferenc, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színésze mentorál.  A csoportvezetői feladatokat a települési közösségszervező, Balogh Mónika látja el, aki jelenleg a Művelődő közösségek az Alföldön EFOP-3.7.3-16-2017-00149 számú projekt Amatőr színjátszó csoportvezető pályázat műhelyfoglalkozásain tanulja a szakmai alapismereteket.

Az első foglalkozás játékos gyakorlatokkal egybekötött bemutatkozással és ismerkedéssel indult, majd a darabválasztás következett. A csoporttagok elsődlegesen abban egyeztek meg, hogy lehetőség szerint valamilyen vidám, több korosztály számára kellemes szórakozást nyújtó művet keresnek. A javaslatok és ellenérvek felsorakoztatása nem hozott eredményt, több lehetőség is kilátásban van még.

A művészeti mentor segítségével a színházi alapfogalmakat tisztáztak, ezután helyzet- és ritmusgyakorlatok következtek, melynek keretében színpadi mozgás és hangpróba zajlott.  A jó hangulatú együttlét 2018. szeptember 27-én folytatódott, amikor énekes próba során kapcsolódtak be az új tagok, a helyi általános iskola felsőbb évfolyamaiból érkezett gyerekek. Még folyik a tagtoborzás. A cél az, hogy a település minden generációjából képviselőt találjanak a csoportba.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.