Pajtaszínház újratöltve

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

 

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Teátrumi Társaság „Pajtaszínház” közös projektjében 2017 őszén a Tari Pajtások amatőr színtársulat mentorálása valósult meg. Az előadást – Marschalkó Zsolt: Gyóntatás – több településen sikeresen bemutatták a Nemzeti Színházi fellépés után, majd lassult a folyamat. A kezdeti lendület újraindítására több alkalomból álló mentorálási folyamat zajlott az elmúlt hetekben, melyet a megyei igazgatóság módszertani referensei segítettek a társulati tagokkal együtt.

Tar polgármestere elmondása szerint – és a padlásokon megtalált régi fotók bizonyítékai alapján – a településen anno is működött színjátszó társulat, és az idősek emlékezetében még élénken élnek a társulat jó hangulatú fellépései. Ezt a közösségi összetartozást, közösségépítést erősítené, ha újra éledne az amatőr társulati élet a településen.

A mentorálás során mini kérdőívet töltöttek ki a résztvevők, melyet közös megbeszélés követett. Készítettek SWOT-analízist, probléma-fát majd ebből kiindulva cél-fát. A cselekvési terv kialakítása már konkrét feladatok meghatározásával történt, melyben már a darabválasztás, a szereplőválogatás témakörei is helyet kaptak.

Bízunk benne, hogy a járvány enyhülésével – mely időszak alatt számos jó darabot lehet elolvasni – újra összejár majd a csoport próbálni és nívós darabok követik az elsőt.A csoportfoglalkozások kötetlen beszélgetései visszahozták a hajdani Pajta-próbák hangulatát, és mindez újra lendületbe hozta a Tari Pajtások amatőr társulat tagjait.

Máté Lászlóné

Fotó: Csaba Alexa

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.