Pajtaszínházi csoportok találkozója

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

2019. július 20-án Németbányán került sor a Veszprém Megyei Pajtaszínházi Találkozóra, ahol három amatőr színjátszó csoport mutathatta be tudását a színpadon.

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága Németbánya Község Önkormányzatával együttműködve valósította meg a helyi falunapra épülő programot.

Az eseményen az előző évek Pajtaszínházi Programjaiban résztvevő két csoport, a Sümegprágai Fondor Amatőr Színjátszó Kör (Sümegprága) és a Bakonyi Betyárok Színjátszó Kör (Németbánya), valamint az idei évben kiválasztott közösség, a Szín-Pad-On (Nyárád) vett részt.

A programon lehetőséget kaptak színpadi fellépésre, bemutatkozhattak egymásnak és az érdeklődő közönségnek, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megismerjék egymás munkáját és új inspirációra nyerjenek.

A bemutatkozásokat műhelybeszélgetés követte Módri Györgyi szakmai mentor vezetésével, aki a Veszprémi Petőfi Színház színművésznőjeként is segítette az előző évek pajtaszínházi csoportjainak munkáját. Számos tanácsot, észrevételt fogalmazott meg az előadásokkal kapcsolatban, de a csoportvezetők és a játszók is elmondhatták tapasztalataikat, megfogalmazhatták, mi okozott nekik nehézséget. A beszélgetés során számos igény merült fel a továbbfejlődésük érdekében.

Ezekre alapozva szeptemberben folytatják a fejlesztő programot Sümegprágán Komáromi Sándor drámapedagógus segítségével, amelyre szintén meghívást kapnak az amatőr színjátszó körök tagjai és vezetői. A fejlesztő folyamat célja, hogy a megye amatőr színjátszó csoportjai szakmai megerősítést kapjanak, és erősödjön hálózatuk, együttműködésük.

Rédli Dávid

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.