Pajtaszínházi program Tardoson

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

Komárom-Esztergom megyében 2017-ben Tardos csatlakozott a III. „Pajtaszínház – Közösségfejlesztés az amatőr színjátszás újraélesztésével a kistelepüléseken” elnevezésű programhoz. A helyi általános iskola magyar–drámapedagógia szakos tanára, Nagy Gábor vezetésével és Pápai Ferenc rendező, drámapedagógus mentori közreműködésével tevékenykedő csoport az 50 órás programban október óta vesz részt.

Tardos a Gerecse szívében, a Tatai járásban található kis bányászfalu, amely 1627 főt számlál. A faluban működő – a Programban való részvételéhez Vörösmárvány Színjátszókör nevet választó – csoport évente egyszer megörvendezteti a helyi közösséget fellépéseivel. A fiatalok közül nagyrészt már általános iskolás koruk óta együtt játszó tagok a programhoz való csatlakozással újabb lendületet kaptak, és az egész települést nagy büszkeséggel tölti el, hogy ők is részesei lehetnek ennek az országos kezdeményezésnek.

A csapatépítő és a bemutatandó darab kiválasztására fókuszáló alkalmakat követően a 14 tagot számláló, vegyes korosztályú csoport októberben kezdte el a színdarab előadására felkészülő próbákat. Választásuk Moliére Úrhatnám polgár című vígjátékára esett, mely görbe tükröt állít korának polgárai és az akkori gazdag társadalmi rétegbe tartozók szokásai elé, ugyanakkor nagyon is aktuális: a pénz hatalmáról, valódi- és látszatkapcsolatokról, műveltségről, családi kötelékekről, összetartozásról mesél. A Nagy Gábor átirata alapján színre vitt darabot a színjátszó kör tagjai 2018 januárjában fogják bemutatni előbb Tardoson, majd január végén Budapesten, a Nemzeti Színházban a III. Pajtaszínházi Szemle keretében.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.