Parasztolimpiai hétpróba Bojton

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

2018 tavaszán Bereginé Szegedi Hajnalka polgármester asszony segítséget kért az irodától a kulturális igények felmérésére, a közösségek létrehozására, a közösségi élet fejlesztésére. A közös munka kérdőívezéssel kezdődött, melyben felmérték a lakosság véleményét a település kulturális életével kapcsolatban.

A feldolgozás után több közösségi beszélgetés zajlott, és kialakult egy kép a közösségi élet fellendítésének lehetőségeiről. Azóta megalakult egy néptánccsoport, akik minden héten rendszeresen próbálnak, valamint egy színjátszó kör is elindult. Október 5-én lezajlott az első nagyobb, egész községet megmozgató rendezvény is, melyen a helyieken kívül hét környező település is részt vett. A Parasztolimpia hétpróbája a seprűvel kapcsolatos feladatokra épült, mivel Bojton nagy hagyománya volt a seprűkészítésnek. Igen komoly verseny folyt a játékos vetélkedőn, hiszen a legjobbak megkapták a Vándorseprűt a nevükkel ellátva.

A házigazdák Szabó Lászlót, a Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodájának munkatársát kérték fel a főbírói feladatokra. A seprű első alkalommal Berettyóújfaluba utazott, azonban még kétszer kellene elnyerniük, hogy végleg az övék legyen. Ezért is az első bojti Parasztolimpiával a szervezők célja, hogy letegyék egy hagyományteremtő rendezvény alapjait.

Szabó László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.