„Paraván mögött”

Megyei irodák / „Paraván mögött”

Hajdú-Bihar megyében évtizedek óta nagy hagyománya van az amatőr bábjátszásnak. Az utóbbi néhány évben azonban azt tapasztaltuk, hogy csökkent az amatőr bábcsoportok száma. Az évente megrendezésre kerülő Hajdú-Bihar megyei Bábfórumra jelentkezők száma a korábbi résztvevői létszámokhoz képest a felére esett vissza. A csoportok számának csökkenése több okra vezethető vissza, de meggyőződésünk, hogy a bábjáték iránt érdeklődők nincsenek kevesebben.

Szívügyünk a csökkenő tendencia megállítása, a régi és új bábcsoportok elérése, mozgósítása. A problémák feltárására, megismerésére, valamint a megoldások megtalálására az Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája, a Vojtina Bábszínház és a Szín-Báb Egyesület közösen egy háromalkalmas innovatív programot állított össze, amelyre pedagógusokat, gyermek- és ifjúsági csoportokkal foglalkozó szakembereket, elhivatott amatőr bábcsoport vezetőket invitáltunk.

A műhelymunka-sorozat első összejövetele 2018. október 13-án,  szombaton volt a Vojtina Bábszínházban. Ekkor az alábbi kérdésekre kerestük a választ:

  • Mitől működhet jól egy amatőr bábcsoport?
  • Mik lehetnek a csoportok fenntarthatóságának feltételei?
  • Az amatőr bábművészet személyiségfejlesztő és egyéb szerepeinek tudatosítása a közösségi művelődés területén.
  • A közoktatás kérdései, bábcsoportok léte, működtetése (óvodai, iskolai csoportok helyzete, mindennapos problémái) voltak terítéken, a  témavezető: Dr. Arany Erzsébet, drámapedagógus volt.

A műhelymunka három részből: felvezetésből, párbeszédből, valamint gyakorlatból (egyéni és csoportmunkából) állt. A programsorozat 22, a bábjáték iránt elkötelezett résztvevővel indult el. A következő alkalom október 26-án lesz a Vojtina Bábszínházban. Ezúton is köszönjük, hogy a Vojtina bábszínház helyet biztosít a programunknak!

Hermann Attila

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.