Párbeszéd Vas megye civil koncepciójáról

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Vasban civilben címmel indult 2017-ben az a példaértékű fórumsorozat, amely a megye közösségeit, közösségi kezdeményezéseit érintő aktuális kérdésekkel, kihívásokkal, lehetőségekkel és sikerekkel foglalkozik. A tudásátadáson alapuló műhelysorozat aktív résztvevője a kezdetektől a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága is.

2020. február 24-én újra az együttgondolkodásé, az információcseréé volt a főszerep. A Megyeháza dísztermében Dr. Balázsy Péter főjegyző köszöntötte a megjelenteket, aki az elnöklete alatt működő Vas Megyéért Egyesület eredményeiről, a kis közösségektől érkező ötletek jövőépítő jelentőségéről is beszélt.

Az előadók között elsőként Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke számolt be a civil szerveződés által 2020-tól továbbműködtetett Vas Megyei Civil Információs Centrum terveiről az elkövetkező két évben. Kiemelte a partneri hálózat működtetésének különös jelentőségét.

Nagy Krisztina, a Vas Megyei Civil Információs Centrum munkatársa a Nemzeti Együttműködési Alap elektori küldöttgyűlési rendszerét ismertette.

Ezt követően újonnan csatlakozott műhelytagok bemutatkozására került sor. Kardosné Kovács Márta, a Szentgotthárdi Civil Fórum titkára mutatta be Szentgotthárd más települések számára is mintául szolgáló civil stratégiáját. A Vas megyei Polgárőr Szövetség működését pedig Kiss Viktória irodavezető tárta a résztvevők elé.

A Nemzeti Művelődési Intézet országos programjait Éles Krisztina Vas megyei igazgató mutatta be. Megyei közművelődési helyzetképet vázolt fel előadásának első részében a közművelődési rendeletektől a civileket, közösségeket érintő határidők felsorakoztatásán át a Művelődési Intézet által kínált képzési lehetőségekig. Majd közös tervezésre hívta a jelenlévőket, azért, hogy az igazgatóság által 2020-ra tervezett mintaprogramok minél sikeresebben valósuljanak meg, értékalapú, társadalomformáló közösségi folyamatokat indítsanak el a legkisebb településeken is.

Károly Andrea közművelődési referens a statisztikai adatszolgáltatás fontosságára hívta fel a figyelmet középpontba helyezve a határidők betartásának jelentőségét.

Az országosan is adaptálható, élesbe állításának célegyenesében lévő Vas megyei civil programtervező adatbázist Simon Ádám, a H+ Média és Kulturális Egyesület elnöke mutatta be.

„Szombathelyi kulturális élet a közművelődés és a civil élet metszetében” címmel tartott előadást terveiről az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ nemrégiben kinevezett igazgatója, Horváth Zoltán.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei referense, Zágorhidi Czigány Ákos a hálózat eddig elért eredményeiről, valamint a pályázati lehetőségekről beszélt, s közben népszerűsítette azt a hírlevelet, amelyet már egyre többen haszonnal forgatnak.

Borsos László, az Erzsébet Ifjúsági Alap ifjúságszakmai koordinátora „Az ifjúság szerepe a civil és közművelődési szférában” című hozzászólásában az aktuális kihívásokra és a képzési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

A sok-sok felsorakoztatott, vitaindító téma egy előremutató, tartalmas beszélgetésre ösztönözte a jelenlévőket, amelyből töltekezve rengeteg inspirációval térhettek haza aktív közösségeikbe.

Éles Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.