Pegazus Műhely Pápán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága a pápai Pegazus Színházzal másfél éve dolgozik együtt annak érdekében, hogy az amatőr bábjátszás ismét megerősödhessen a Közép-Dunántúl régió megyéiben.

A hároméves fejlesztés az „Otthonról haza” projekthez kapcsolódva jött létre, első feladatunk a bábcsoportvezetők felkutatása és felkészítése volt. Az érdeklődők számára bábműhelyeket szerveztünk, melyeken megismerkedhettek ennek a rendkívül komplex művészeti területnek a szabályaival, eszközrendszerével, hatásaival. A Pegazus Színház két vezetője, Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt munkájának köszönhetően közel 40 főt sikerült bevonni a műhely munkájába, akik közül többen már bábcsoportot is indítottak a településükön.

A műhelytagok igénye volt, hogy részt vehessenek egy intenzívebb, hosszabb munkafolyamatban, amelynek során tapasztalatokat gyűjthetnek egy előadás elkészültének minden fázisáról. Erre az igényre építve valósult meg augusztus utolsó hétvégéjén a Pegazus Bábműhely, amelyen 15 fő vett részt a három megyéből és a Felvidékről.

A két nap során A kiskakas gyémánt félkrajcárja c. magyar népmesét állították színpadra. A mesét Sarkadi Nagy László írta át színpadra, ő tervezte a bábokat és rendezte az előadást. A bábok elkészítésében és a színészi játékban Végh Zsolt színész volt a csoport segítségére. Munkájukat Kondics Gergely néptáncpedagógus és Nagy Tibor hegedűtanár segítette.

A műhelytagok az intenzív két nap alatt rengeteget tanulhattak mindarról a munkáról, ami megelőzi az előadást: a dramatizálás jelentőségéről, a karakterekről, a bábszínész feladatairól, és persze arról is, hogyan működik egy rendező, hogyan kell átlátnia és irányítania a csoport tevékenységét.  A szereplők a saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogyan születik meg a rendezői elképzelésekből egy egész „világ”, és ez milyen nagyszerű érzésekkel tölti el a benne résztvevőket.

A műhelytagok az itt tanultakat és tapasztaltakat saját bábcsoportjuk vezetése során jól alkalmazhatják majd, ezáltal képesek lesznek a helyben indított közösségeket hosszú távon, sikeresen működtetni.

A munka ősszel a bábcsoportokban és további műhelymunkákon folytatódik, az elkészült produkciókat jövő tavasszal láthatjuk egy nagyszabású bábos találkozón.

Baloghné Uracs Marianna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.