Pesovár Ernő nevét vette fel a Herendi Művelődési Ház

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A herendi születésű, Kossuth-díjas Pesovár Ernő, egykori koreográfus nevét vette fel a helyi művelődési ház. A 2019. április 27-én lezajlott ünnepség három részből állt: a herendi temetőben megkoszorúzták Pesovár Ernő sírját, majd felavatták domborművét a már a nevét viselő intézmény előtt, végül táncgálával zárult a program.

Az ünnepségen részt vett többek között a névadó lánya, Pesovár Anna, Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, valamint Felföldi László, az MTA BTK Zenetudományi Intézet nyugalmazott főmunkatársa.

Pesovár Ernő munkásságát előbb Erkel-, majd Életfa-díjjal ismerték el, 1992-ben pedig Kossuth-díjat kapott. A kiváló tánctörténész, néptánckutató 2008 tavaszán, 82 éves korában hunyt el. A Nagy Benedek szobrászművész által készített, a művelődési ház előtt elhelyezett emlékmű egyediségét az adja, hogy a Hajag hegy csúcsáról hoztak le hozzá két sziklát.

Az ünnepségen bejelentették, hogy a herendi képviselő-testület posztumusz díszpolgári címet adományozott a jeles koreográfusnak. Az elismerést és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által készített plakettet és vázát Pesovár Anna vette át Jánszky Lajos László polgármestertől.

A megemlékezés után a Tánc Világnapjához kapcsolódó táncgálát rendeztek. A műsorban a herendi szenior néptáncosok és a Magyar Állami Népi Együttes tagjai mellett felléptek szombathelyi, körmendi, székesfehérvári, veszprémi és a kapolcsi néptáncosok is.

 

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.