Pest megye értékei is bemutatkoztak a IV. Magyar Értékek Napján

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet, a Népfőiskola Alapítvány és a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége szervezésében 2019. szeptember 7-én valósult meg a IV. Magyar Értékek Napja.

A rendezvényen Pest megye képviseletében jelen voltak Dr. Szabó István Pest Megye Közgyűlésének elnöke, valamint Török-Czene István a Pest Megyei Értéktár Bizottság elnöke. A megyét népviseletbe öltözött párok is képviselték: Kisfaludi Aranka Pest megye értéktári referense és Kolcsár Béla a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője.

Az esemény 10.00 órakor vette kezdetét a Szent István Bazilikában. A program részeként a megyei jellegzetességekből összeállított terménykosarakat ökumenikus istentiszteleten áldották meg. A műsort orgonakoncert zárta.

A IV. Magyar Értékek Napja délutáni programsorozata Megtartó értékeink – Konferencia a Kárpát-medencei értékfeltárásról címmel folytatódott a Pesti Vigadóban. A konferenciát Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke nyitotta meg. A rangos eseményen köszöntőt mondtak: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Dr. Mernyei Ákos miniszteri biztos, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, Dr. Kovács István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és Európai Uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, Závogyán Magdolna a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője és Dr. Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke.

Závogyán Magdolna, Dr. Pesti Imre
Lezsák Sándor

A színpadon néptánccsoportok, népzenei koncertek, szakmai előadások váltották egymást. Pest megyéből a Rákóczi Tárogató Egyesület tárogató művésze – Terék József – játszotta el Pest megye verbunkját és Kodály Zoltán Kállai kettősét.

A Pest megyei értékasztalnál a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóságának munkatársai helyi sajátosságokat bemutató, kulturális sokszínűséget reprezentáló értékasztallal várták az érdeklődőket. A külhoni értéktárat Pest megye testvérmegyéje, Hargita megye két települése, Farkaslaka és Gyergyószárhegy képviselték.

  Kolcsár Béla, Csóka Eszter, Dr. Szabó István, Kisfaludi Aranka, Czipperer Zsófia, Baráth Katalin, Tóth Gáborné

A változatos értékek palettája az idei évben újdonságokkal is kiegészült. Az egyik ilyen színfolt a megyéről készült táji és épített örökségeket madártávlatból bemutató, lélegzetelállító képi világú drónfelvétel volt. Négy település – Dabas, Isaszeg, Úri és Hévízgyörk – viseleteit is bemutatta a megyei kiállítóasztal. A Galga-menti viseletéről ismert Hévízgyörk sajátos ételkészítési hagyományairól Tóth Gáborné (Juci néni) adott ízelítőt élőben a sütés-főzés szerelmeseinek. „A töki pompostól a zsencicáig” című gasztronómiai kiadvány Pest megye településeire jellemző egyedi recepteket gyűjtött össze, melyből jó néhányat meg is kóstolhattak a látogatók.

A helyi jellegzetességeket bemutató értékasztalt 21 település értéktár-gyűjteményi válogatása gazdagította, valamint Pest megye 38 településéről érkeztek látogatók is: Budajenő, Budakeszi, Cegléd, Csömör, Dabas, Dánszentmiklós, Dömsöd, Dunavarsány, Ecser, Érd, Felsőpakony, Galgamácsa, Gyál, Hévízgyörk, Isaszeg, Kakucs, Kartal, Kóka, Letkés, Maglód, Mogyoród, Ócsa, Őrbottyán, Páty, Pilisszántó, Ráckeve, Sülysáp, Szada, Szob, Tahitótfalu, Tápiószecső, Tápiószele, Tápiószőlős, Tóalmás, Újszilvás, Úri, Vámosmikola, és Vecsés.

A rendezvény színvonalához hozzájáruló településeknek ezúton is szeretnénk megköszönni a részvételt!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.