Pest Megyei Értéknap a Börzsöny szívében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

Július első napján Márianosztrán került megrendezésre Pest Megye Értéknapja. Pest Megye Önkormányzata, a Művelődési Intézet és Márianosztra Község Önkormányzata által összefogásban szervezett rendezvény egy különleges program keretében engedett betekintést a körülöttünk lévő értékekbe. A résztvevők két Érték-túra keretében ismerkedhettek meg a helyi és a megyei értékekkel egyaránt. Mindemellett a látogatók kipróbálhatták a Művelődési Intézet hungarikum játszóházát és összemérhették tudásukat a hungarikum totón. A helyiek vendégszeretete még inkább különlegessé tette a napot, az ő jóvoltukból még a helyi kemencében sült kenyérlángost és finom süteményeket is kóstolhattak a résztvevők. Mindezt Márianosztra legújabb értéke, a Szederinda Népdalkör tette kulturálisan igazán színessé. 

Márianosztra egy igazán különleges hely, hiszen ez a lélekszámában kis település hét megyei értéknek ad otthont – fogalmazott megnyitó beszédében Kiss László, Márianosztra polgármestere. Szabó István Pest megye közgyűlésének elnöke az értéktári munkát elengedhetetlen feladatnak tartja, hiszen generációkról generációkra kell továbbadni, megőrizni és megújítani értékeinket és az értékeinkhez való hozzáállásunkat, mentalitásunkat. Ebben óriási felelősségünk van. Az értékek nem a vitrinbe valók, az értékeket meg kell élni nap mint nap, melyre ez a rendezvény is egy remek lehetőség – mondta Csathóné Sebők Erika, a Művelődési Intézet régióvezetője.

A rendezvény elején nagyon borús időjárással kellett szembenézniük a résztvevőknek, azonban a túrák idejére már ragyogó napsütésben élvezhették az eléjük táruló csodálatos Észak-magyarországi látképet. A gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek egy igazi kincskereső értéktérkép mentén járhatták végig Márianosztra nevezetességeit. A túra végén a legügyesebb kincskeresők apró ajándékot vehettek át a Művelődési Intézet és a helyi önkormányzat jóvoltából. A bátrabb résztvevők Kiss László polgármester úr vezetésével egy komolyabb túrán bizonyíthatták rátermettségüket a megyei értéknek számító Kopasz-hegyre. A túrák a helyi iskolában értek véget, ahol megtekinthették a Pest megyei értékekből készült vándorkiállítást. A közös ebédet követően Vízi G. András pálos szerzetes, perjel, plébános atya kalauzolta végig a vendégeket a Magyarok Nagyasszonya Bazilikában. A rendezvény végén egy csodálatos Mária éneket hallhattunk Csölléné Kovics Mónika tolmácsolásában.   Egyben minden résztvevő egyetértett a nap végére: egy igazi ékszerdobozt ismerhettünk meg a Börzsöny szívében, mely telis tele van értékekkel.

Kovács Anna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.