Pest megyei gyermekbábos találkozón jártunk

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

2018. május 12-én huszonegyedik alkalommal rendezték meg Biatorbágyon a Juhász Ferenc Művelődési Házban a „Kezemben a kobakom” elnevezésű gyermekbábos találkozót. Idén öt hazai és egy határon túli csoport adta elő produkcióját. 66 gyerek és 12 kísérő vett részt a bábos seregszemlén.

A bábosoké egy furcsa világ! Hisz fordítva tartják a seprűt, tökből varázsolnak emberfejeket, veszőből meg paripát. Különlegesek az apró bábszínészek is! Ők a csodák valódi tudói! Fantázia mellett kitartást, önuralmat, és sok-sok türelmet kell elővarázsolniuk magukból, hogy végül megszülethessen a mese, az álom.

Lopva kihallgattuk a zsűri sutyorgását is, s hogy mit hallottunk? Hát valami ilyet!– „Nagyon tudtak ám egymásra figyelni ezek a gyerekek, olyan szépen együtt dolgoztak, együtt rezdültek.” Ez a titok magja, ami szárba szökken, amiből megszületik a varázs, a csoda!

Ezekben a közösségekben a bábozáson és a mesei igazságokon túl, emberséget tanulnak a gyerekek. Ha a bábozás szót meghalljuk, akkor leginkább a jópofa, vicces figurákra gondolunk, és sokszor nem jut eszünkbe az igazi értéke: az egymásra figyelés, az együtt gondolkodás, a csapatmunka.

A Juhász Ferenc Művelődési Házba most visszatérő vendégként érkezett a szlovákiai Feledről a felsős és középiskolás diákokból álló Meseláda bábcsoportot, akik ismét gyönyörű, ízes magyar kiejtéssel előadott, igényesen megformált darabbal szerepeltek, s végül arany minősítést kaptak. Ugyancsak bravúros előadást mutattak be arany minősítéssel a budapesti Katicák, a ceglédi Vadrózsák és a biatorbágyi Cipcirip bábcsoport is. A budakeszi ügyes másodikosokból álló Bábika csoport pedig ezüst minősítést szerezett.

A szakmai minősítések mellett a bábos ünnep a kezdetektől felvállalta az országos verseny területi válogatóját is. Papp Melinda (Bóbita Bábszínház), Szentirmay László (Országos Bábjátékos Egyesület) és Szluka Judit (Bábakalács Bábszínház) zsűritagok döntése alapján. 2018-ban az egri országos találkozón a biatorbágyi Cipcirippek képviselik majd Pest megyét.

Az ötödik éve működő csoportot Tóth Kriszta és Néder Norbert vezeti, akik most A rátóti csikótojás című mesével kápráztatták el a zsűrit és a közönséget. A találkozó két éve fődíjjal is büszkélkedhet: Néder Norbert jóvoltából egy általa faragott báb vándorol az arra érdemesekhez. Idén a Vadrózsák csoport vihette haza, komoly fejlődésük jutalmául és további ösztönzésül. A Bábika csoport pedig a pécsi Bóbita Bábszínház különdíját vehette át.

Mint azt már az elején is hangsúlyoztuk, a bábosok egy külön világ, sokszínű személyiségek, életteli közössége.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.