Pest megyei Szakmai Nap a kulturális gazdaságfejlesztés tükrében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

2018. június 19-én Szigetszentmiklóson a Városi Könyvtár és Művelődési ház adott otthont az NMI Művelődési Intézet Pest Megyei Iroda Közművelődési Szakmai Napjának. A Megyei Szakmai Napon szó volt, a közművelődést érintő jogi változásokról. Kiemelt téma volt a kulturális turizmus, melynek megyei jó gyakorlatai is bemutatásra kerültek.

Az esemény elején Szedlacsek Emília, ügyvezetői szakmai tanácsadó vezette be az érdeklődőket a törvényi változások és a végrehajtási rendelet várható részletesebb szabályozásaiba. Ezt követően az Intézet Pest Megyei Irodája az első félév szakmai tevékenységeiről számolt be. Csóka Eszter, irodavezető, módszertani referens ismertette a félév kiemelkedő eredményeit és prioritási pontjait, továbbá Pető Lilla és Kovács Anna, módszertani referensekkel együtt pedig az amatőr művészeti területekről, 135+1= Jövő zenéje Programról, Pajtaszínházi projektről, báb csoportokról és a további tervekről adtak átfogó képet.

A nap második felében a kulturális gazdaságfejlesztés egyik fontos ágáról, a turisztikáról azon belül is a közművelődést is érintő kulturális turizmusról hallhattak a résztvevők. A házigazda fogadóintézmény vezetője Lázár Gergely, bemutatta Szigetszentmiklós helyi sajátosságait és jó példáit. Pest megye egyik gyöngyszemeként számon tartott Csepel-sziget és a Kis-Duna menti területek Turisztikai Desztináció Menedzsmentjéről Gere Ágnes, TDM menedzser tartott széleskörű bemutatót. Borbély-Kállay Melinda, a Ráckevei Turinform Iroda munkatársa pedig a helyi turisztikai sajátosságokba és a Turinform Irodahálózat működésébe vezette be a hallgatóságot.

A nap végén Hanzelik Andrea a monori Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója osztotta meg velünk „Monor, az ezer pince városa” projektjüket. Imázs filmekkel és érdekes történetekkel színesítve mutatta be a szervezetük munkáját, jó példát adva ezzel a közművelődés és a turisztika találkozási pontján elhelyezkedő kulturális alapú települési gazdaságfejlesztésre.

A félévben szervezett szakmai műhelyek, valamit a megyei szakmai nap is megerősítette, hogy a találkozás, a tapasztalatcserék és az ekkor kialakuló párbeszédek minden résztvevő számára hasznosak és egyben szükségesek is. Egyértelműen kirajzolódik, hogy minden település más és más gyakorlattal rendelkezik, de minden szakemberre és intézményre egyaránt igaz, hogy a változó világban új innovatív válaszokat kell keresnünk a közművelődés területén is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.